VS: Geen verbod verkoop vuurwapens aan 'terroristen'

Een 'beschamende vertoning van lafheid', was de reactie vanuit het Witte Huis op de weerstand om vuurwapens uit handen van extremisten te houden. Voorstanders van een restrictiever vuurwapenbeleid hebben met afschuw gereageerd op de afwijzing door de Senaat van strengere regels.

De senatoren verwierpen gisteren vier voorstellen om de verkoop van vuurwapens te beperken. Na de aanslag in Orlando, met 49 doden, hadden voorstanders van beperkingen gehoopt op aanscherping van de regels.

Democraten stelden voor de verkoop van vuurwapens te verbieden aan mensen die op de lijst van mogelijke terroristen staan. De lijst telt een miljoen namen, onder wie minder dan vijfduizend inwoners van de Verenigde Staten. Maar volgens de Republikeinen staan er mensen ten onrechte op de lijst; hun grondwettelijk recht om een vuurwapen aan te schaffen zou met het voorstel worden ingeperkt.

Democraten vonden de Republikeinse alternatieven te weinig voorstellen. Mogelijk wordt later in de week een voorstel in stemming gebracht om te voorkomen dat mensen die op de zogeheten 'no fly-'lijst staan een vuurwapen kunnen aanschaffen.

Die lijst telt slechts 81.000 namen. Zelfs als de Senaat dat voorstel aanneemt, moet het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen nog sterker zijn dan in de Senaat, dat nog goedkeuren. Republikeinen kunnen de steun van de invloedrijke National Rifle Association verliezen als ze voor beperkende maatregelen stemmen.

Of de nu voorgestelde maatregelen iets hadden uitgemaakt voor de aanslag in Orlando valt te betwijfelen. De dader, Omar Mateen, stond niet meer op de terrorismelijst.

Volgens de FBI is er geen bewijs dat hij werd aangestuurd door een buitenlandse terroristische organisatie, maar is hij op eigen houtje via internet geradicaliseerd. Hij noemde zichzelf in een telefoontje naar alarmnummer 911 een 'islamitische strijder'.

Tijdens drie telefoontjes met de politie eiste hij onder andere het stoppen van Amerikaanse bombardementen op Syrië en Irak. Ook betuigde hij loyaliteit aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden