VS evalueren Arctische boringen

'Amerikanen willen af van olie uit Midden-Oosten en zullen Shell niet dwarszitten'

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Nu het olieboorschip van Shell, de Kulluk, veilig in Kiliuda Bay is aangekomen, kondigen de regering-Obama en de Coast Guard van Alaska onderzoeken aan naar respectievelijk de booractiviteiten van Shell in het Noordpoolgebied en het ongeval met de Kulluk. Ook de Amerikaanse Senaat wil een hoorzitting houden over de oorzaken van het stranden van de Kulluk en de risico's.

Ken Salazar, de Amerikaanse minister van binnenlandse zaken wil op hoog niveau een versnelde evaluatie van de booractiviteiten van Shell in 2012 in de Beaufortzee en de Tsjoeksjenzee in het Noordpoolgebied. Hij verwacht dit in 60 dagen af te ronden. "De regering-Obama erkent dat de Arctische omgeving een unieke uitdaging is en om grote voorzichtigheid vraagt", aldus Salazar. Hij voegde er uitdrukkelijk aan toe dat de Amerikaanse regering zich heeft gecommitteerd aan het exploreren van natuurlijke hulpbronnen in het Arctische gebied.

Volgens Patrick Hudson, hoogleraar gespecialiseerd in veiligheidsrisico's in de olie- en gasindustrie van de TU Delft, weerspiegelt de verklaring van Salazar het beleid van de Amerikaanse regering om onafhankelijk te worden van olie uit het instabiele Midden-Oosten. Hij verwacht daarom niet dat het onderzoek tot vervelende consequenties voor Shell zal leiden. Zeker niet als Shell, zoals het al heeft bekendgemaakt, serieus meewerkt.

Tegelijkertijd kondigde de Coast Guard een onderzoek aan naar alle aspecten van het ongeluk met de Kulluk. Er wordt vooral gekeken naar de manier van slepen van het enorme olieboorschip en hoe de sleepkabel verschillende keren kon losraken. Ook wordt de motorpech van het sleepvaartuig, de Aiviq onderzocht.

Een hoorzitting met dezelfde vragen kondigde senator Mark Begich aan in een brief aan de directie van Shell. Hij is voorzitter van de Senaatscommissie voor oceanen, visserij en kustwacht.

Shell ligt ook onder vuur omdat eerder een ander olieboorschip in de Tsjoeksjenzee bij Alaska van zijn ankers sloeg en op drift raakte. De Brits-Nederlandse oliemaatschappij kampte in 2012 ook met tegenslag toen een eigen uitvinding haperde. Een koepel, een zogenoemde containment dome die bij ongelukken tijdens het boren over de boorput moet worden geplaatst om olievervuiling tegen te gaan, raakte beschadigd. Shell verloor veel tijd om te boren deze zomer omdat het niet over de veiligheidsvergunningen beschikte omdat deze koepel tijdelijk niet functioneerde.

In een reactie op het onderzoek van het ministerie van binnenlandse zaken van de VS zegt Shell dat met vertrouwen tegemoet te zien.

Shell geeft zelf aan dat het verslepen van zulke grote olieboorschepen in het onstuimige klimaat van het Noordpoolgebied een uitdaging is. Shell wil lessen uit het onderzoek trekken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden