VS en EU scherpen sancties aan

Moskou slaat terug naar Washington

BRUSSEL - De VS en de EU hebben gisteren hun sancties tegen Rusland iets opgeschroefd als reactie op de annexatie van de Krim. In beide gevallen gaat het vooral om uitbreiding van de lijst met individuen die niet meer bij hun westerse bankrekeningen kunnen of een inreisverbod hebben.

Zowel Brussel als Washington maakte duidelijk dat een volgende stap, in de vorm van economische sancties, wordt voorbereid voor het geval Moskou daartoe aanleiding geeft.

Wat de Europese regeringsleiders tijdens hun eurotop precies hebben besloten over de sancties was gisteravond laat nog niet bekend, maar verwacht werd dat de sanctielijst die de ministers van buitenlandse zaken maandag hadden opgesteld, wordt uitgebreid met hoge functionarissen in de directere kring rond de Russische president Poetin. Op die lijst stonden tot gisteren 21 namen van politici en militairen in Moskou en op de Krim.

Ook is het onvermijdelijk geworden dat de EU de eerstvolgende topontmoeting met Rusland, gepland voor juni in Sotsji, afblaast. De Duitse bondskanselier Merkel zei voor haar vertrek naar Brussel dat de EU bereid is tot economische sancties als de Oekraïne-crisis verder verergert.

De Amerikaanse president Obama maakte bekend dat naast een aantal individuen ook een bank op de sanctielijst komt. Het zou gaan om de Bank Rossiya, deels eigendom van een nauwe bondgenoot van Poetin. Premier Rutte had het gistermiddag over de mogelijkheid dat er naast personen ook 'belangen in Rusland en belangen op de Krim' op de EU-lijst kunnen komen te staan.

Intussen heeft Rusland teruggeslagen naar de VS. Als vergelding stelde het Kremlin sancties in tegen negen Amerikaanse politici, onder wie John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en senator John McCain, de vroegere presidentskandidaat. Zij mogen Rusland niet meer in. "We hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat sancties een instrument met twee kanten zijn en de VS als een boemerang zullen raken", liet het Russische ministerie van buitenlandse zaken weten. Tot dusver heeft Moskou nog geen tegenmaatregelen tegen Europeanen genomen.

De Britse premier Cameron zei dat de tweedaagse eurotop ook dient om de nieuwe Oekraïense regering terzijde te staan. Hij riep alle regeringsleiders op om Kiev zowel politiek als financieel te steunen. Vanmorgen is de Oekraïense premier Jatsenjoek te gast in Brussel. Samen met de EU-leiders ondertekent hij de politieke paragrafen van het associatieakkoord met de EU dat voormalig president Janoekovitsj in november vorig jaar versmaadde.

Het zijn vooral symbolische afspraken. De belangrijkere economische hoofdstukken van de overeenkomst worden mogelijk na de Oekraïense verkiezingen van mei bezegeld.

Britten: Onafhankelijker worden van Russisch gas
De EU-regeringsleiders praten vandaag over een energiestrategie op langere termijn, meer specifiek over manieren om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Daar hebben ze het wel vaker over gehad, maar de crisis rond Oekraïne heeft de urgentie verhoogd.

De Britten hebben aan de vooravond van de eurotop de discussie aangezwengeld met een voorstel aan de andere lidstaten. Daarin onderstrepen ze de noodzaak van een alternatieve oostelijke aanvoerroute voor gas waarmee Rusland wordt omzeild, via Azerbeidzjan en Turkije.

De Europese Unie is voor ongeveer een derde afhankelijk van gas uit Rusland. 40 procent daarvan gaat via Oekraïne.

Gezien die kwetsbaarheid klinkt de roep om de verduurzaming van de energievoorziening te versnellen, ofwel meer te investeren in zonne- en windenergie. Maar de Oekraïne-crisis zou ook de schaliegas-discussie nieuw leven in kunnen blazen. Onder meer Duitsland en Frankrijk staan schaliegas-boringen in eigen land nog niet toe vanwege de risico's.

Andere mogelijkheid is het importeren van het overvloedig aanwezige (schalie)gas uit de VS, maar dat vereist, naast politiek draagvlak in de VS, veel technische en infrastructuurinvesteringen. Doordat het Amerikaanse gas in vloeibare vorm over zee vervoerd moet worden, zijn speciale havens nodig.

De EU-regeringsleiders zullen ook meer technisch onderzoek in gang willen zetten, onder meer naar manieren om gasstromen in de bestaande pijpleidingen om te kunnen draaien. Die kunnen dan ook van west naar oost, mocht Oekraïne problemen krijgen met leveranties uit Rusland. In 2006 en 2009 hadden Moskou en Kiev daar al eens een conflict over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden