VS en EU laten deals met China vaker afketsen

China investeert recordbedrag in het buitenland.Beeld Trouw

China blijft recordbedragen investeren in het buitenland. Tegelijkertijd ketste vorig jaar ook voor een recordbedrag aan transacties in de VS en Europa af.

De Chinese investeringen in Noord-Amerika en Europa bereikten vorig jaar opnieuw recordhoogte: 94 miljard dollar (omgerekend 87 miljard euro). Een groei van 130 procent vergeleken met 2015. Maar dit bedrag had nog veel hoger kunnen uitvallen als er vorig jaar niet dertig grote deals waren afgeblazen: tien in de VS en twintig in Europa.

Ook die afgeketste investeringen vormen een record: samen hebben ze een waarde van ruim 74 miljard dollar, zeven keer meer dan in 2015. Dit blijkt uit gisteren gepubliceerd onderzoek van Baker McKenzie en Rhodium Group naar Chinese investeringen in Noord-Amerika en Europa.

De Noord-Amerikaanse deals die niet doorgingen, hadden een waarde van 59 miljard dollar. In Europa ging het om 15,5 miljard dollar. Wat een rol speelt, is dat toezichthouders in de VS en de EU strenger optreden.

Kritischer houding tegenover China

Zo kreeg Philips vorig jaar te maken met een veto van de Amerikaanse Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS) toen het Lumileds, producent van lichtcomponenten in Califonië, aan een Chinees consortium wilde verkopen. Daarmee was 3,3 miljard dollar gemoeid. Philips zei dat het de precieze bezwaren niet mocht onthullen vanwege Amerikaanse veiligheidsbelangen. Volgens analisten vallen leds onder de halfgeleiderindustrie en zien de VS die als cruciale infrastructuur.

Een opvallend Europees voorbeeld is ook chipproducent Aixtron. President Obama onderschreef het oordeel van CFIUS dat de overname door een Chinees investeringsfonds een veiligheidsrisico was en blokkeerde die in december. CFIUS heeft over die transactie iets te zeggen omdat Aixtron een dochteronderneming heeft in de VS en er 20 procent van de omzet boekt.

In verband met Aixtron pleitte de Duitse minister van economie Sigmar Gabriel voor een kritischer houding tegenover China’s aanhoudende zoektocht naar buitenlandse kennis en kunde en in het Westen is hij niet de enige.

Grootste overname ooit

De groeiende weerstand wil niet zeggen dat de globalisering tot stilstand komt, stelt Baker McKenzie. Ruim de helft van alle Chinese investeringen in Europa en Noord-Amerika sinds 2000 vond plaats in de laatste drie jaar, en die hausse gaat niet zomaar voorbij. Ook al wordt de uitstroom van kapitaal de Chinese overheid wat te gortig. De buitenlandse investeringen bedroegen afgelopen jaar bijna 200 miljard dollar en China heeft daarom beperkende maatregelen genomen.

Voor 2017 staat de grootste Chinese overname ooit op het programma. ChemChina, dat in 2015 Italiaanse voorpagina’s haalde door bandenmaker Pirelli te kopen voor 7,7 miljard dollar, heeft nu 43 miljard dollar over voor Syngenta, een grootmacht in de zaden- en pesticidenmarkt. China wil de landbouw moderniseren om de groeiende middenklasse te voeden en betaalt daarvoor een recordbedrag. CFIUS ziet in deze transactie geen risico voor de Amerikaanse voedselveiligheid en ging in augustus akkoord, maar het wachten is nog op de Europese Unie. Volgens persbureau AFP duurt dat niet lang meer.

Door dit uitstel voert niet Zwitserland maar Duitsland de Europese ranglijst over 2016 aan. De Chinese investeringen lagen daar vorig jaar bijna tien keer hoger dan in 2015. Ze liepen op van 1,3 miljard naar 12,1 miljard dollar. Groot-Brittannië trok 9 miljard dollar aan Chinese investeringen aan, 130 procent meer dan een jaar eerder.

Europese investeringen krimpen

Voor het eerst sinds 2013 staken Chinese investeerders meer geld in Noord-Amerika dan in Europa, 48 miljard tegen 46 miljard dollar. Ongebruikelijk is ook dat de Europese ICT-sector vorig jaar juist meer Chinees geld aantrok dan die in Noord-Amerika. Gisteren werd nog de overname bekendgemaakt van de telecomtak van het Nederlandse bedrijf Linx door het Chinese Citic Telecom CPC. Linx is eigendom van oud-Philips-topman Cor Boonstra en bouwondernemer Henk Knoop. Door de aankoop kunnen de Chinezen een rol spelen in het dataverkeer tussen Europa, Rusland en China.

In Nederland heeft China van 2000 tot en met 2016 5,6 miljard euro geïnvesteerd volgens Rhodium Group.

En omgekeerd? Uit een vorige maand verschenen rapport van Rhodium Group over China en Europa blijkt dat de Europese investeringen in China op een lager niveau liggen dan in 2012.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden