VS en China zoeken toenadering terwijl de Amerikaanse economie afkoelt

De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump spraken elkaar begin december na afloop van de G20 in Argentinië. Beeld Reuters

In Amerika kwamen er in december 312.000 banen bij. Ondanks het handelsconflict met China lijkt een recessie nog lang niet aanstaande.

Onder enige tijdsdruk beginnen de Verenigde Staten en China maandag aan een nieuwe poging hun handelsconflict te verzachten. Het Amerikaanse ministerie van handel bevestigde gisteren dat het een delegatie naar Peking stuurt voor een tweedaags overleg.

Het wordt de eerste officiële handelsontmoeting tussen beide landen sinds de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Donald Trump vorige maand tot ‘een wapenstilstand’ kwamen van negentig dagen. Tijdens een etentje in Argentinië spraken ze af de invoerheffingen op elkaars producten voorlopig niet op te voeren. 

Gezien de halsstarrigheid waarmee de Amerikaanse regering tot dusver heeft vastgehouden aan haar eisen – een kleiner handelstekort, meer ­toegang tot de Chinese markt voor Amerikaanse bedrijven en geen ­diefstal van intellectueel eigendom door China – ligt die overeenkomst er niet zomaar.

ING schreef eerder al dat zulke ­gevoelige kwesties niet binnen drie maanden zijn opgelost. Maar de beurzen reageerden alvast positief op het nieuws dat beide landen om de tafel gaan. 

Onzekere beleggers

Het overleg komt na een week met statistieken die suggereren dat het zowel in China als in de VS economisch wat minder gaat. “De meest gehoorde vraag is wanneer de volgende recessie zich zal aandienen”, schreef ABN Amro gisteren in een analyse over de valutamarkt en de onzekerheid onder beleggers. Een belangrijk signaal was de waarschuwing van technologiebedrijf ­Apple dat de omzet in China zal ­tegenvallen: beleggers schrokken nogal.

Verder was in Amerika het ­aantal bestellingen bij fabrieken flink gedaald, de scherpste teruggang sinds 2008. Producenten noemen de ­Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium en het slepende conflict tussen China en de VS als oorzaken. En in China liep de productie van de maakindustrie voor het eerst in negentien maanden terug.

China neemt al langer maatregelen om de economie op stoom te houden, zo ook gisteren. De Chinese centrale bank kondigde aan de eisen voor banken te versoepelen: ze hoeven minder geld in reserve te houden. Het is de vijfde keer in een jaar dat China deze reserve-ratio aanpast, en vermoedelijk niet de laatste keer.

Leningen

Door de maatregel kunnen banken meer kredieten verstrekken. Het Internationaal Monetair Fonds maakt zich overigens zorgen over de stabiliteit van de Chinese financiële sector en de houdbaarheid van de leningen die de economie draaiende moeten houden.

Ook in de VS valt het woord ‘afkoeling’ steeds vaker. Maar er komen ook positieve geluiden vandaan. Zo heeft de Amerikaanse autohandel een goed jaar achter de rug. De verkoop van nieuwe auto’s is er gegroeid tot 17,3 miljoen stuks. Een toename van slechts 0,3 procent, maar het aantal nadert dat van recordjaar 2016. “De economische omstandigheden in de VS zijn gunstig”, zei Emily Kolinski Morris, hoofdeconoom van fabrikant Ford. Met de pick-uptrucks uit de F-serie stond Ford opnieuw bovenaan het lijstje met bestverkochte auto’s.

Hoofdletters

De autoverkopen tonen volgens een hoofdeconoom van Moody’s Analytics de kracht van de Amerikaanse economie. Er zijn meer banen en de lonen stijgen, wat cruciaal is voor de verkoop, zei deze Mark Zandi tegen persbureau AP. In China zit de automarkt juist in de problemen. 

Op Twitter juichte Trump in hoofdletters over de nieuwste banencijfers. In december zijn er maar liefst 312.000 banen bijgekomen, maakte het ministerie van arbeid bekend. Indrukwekkend, volgens Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, en niet bepaald een teken dat Amerika op een recessie afstevent. In heel 2018 kwamen er 2,6 miljoen banen bij. De werkloosheid bedraagt nu 3,9 procent. 

Ook een paar opstekers dus voor handelsgazant Jeffrey Gerrish, die maandag in China de onderhandelingen leidt namens Amerika. De agenda is nog niet bekend, maar vorige maand zei de Chinese overheid dat de eerste gesprekken over agrarische goederen, energie en auto’s zullen gaan.

Lees ook:

Het Chinese optimisme van begin 2018 maakte plaats voor behoedzaamheid

China lijkt eind 2018 een ander China te zijn dan begin 2018. Zo triomfantelijk als het jaar werd ingezet, zo bedrukt is de stemming bij het uitwuiven ervan. De pessimistische economische berichten volgen elkaar op: privébedrijven sluiten de deuren, de autoverkoop daalt voor het eerst sinds 1990, de beurs van Shanghai heeft een kwart van zijn waarde verloren. En dan hebben we het nog niet eens over de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden