VS en China eens over 'hardste sancties ooit' tegen Noord-Korea

De Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi en zijn Amerikaanse collega John Kerry tijdens een persconferentie over sancties tegen Noord-Korea Beeld Afp
De Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi en zijn Amerikaanse collega John Kerry tijdens een persconferentie over sancties tegen Noord-KoreaBeeld Afp

Na zeven weken van moeizame onderhandelingen zijn Washington en Peking het eens geworden over een conceptversie van een nieuwe VN-resolutie om hardere sancties aan Noord-Korea op te leggen. Dit is het gevolg van de nucleaire test die het regime in Pyongyang begin januari uitvoerde en de lancering van een lange afstandsraket eerder deze maand.

Marjon Op de Woerd

De precieze inhoud van de resolutie en de voorgestelde sancties zijn nog niet bekend, maar door bronnen worden de nieuwe maatregelen als de hardste ooit gekarakteriseerd. De ontwerptekst is al voorgelegd aan de drie andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Gisteren en de komende dagen komt de voltallige Veiligheidsraad van vijftien landen bijeen in New York om de nieuwe resolutie achter gesloten deuren te bespreken.

"Het is een inhoudelijk krachtige, lange en volledige concepttekst", zei een hoge diplomaat binnen de Raad gisteren op basis van anonimiteit tegen persbureau Reuters. De Chinese minister van buitenlandse zaken, Wang Yi, was de afgelopen dagen in Washington om met zijn Amerikaanse evenknie John Kerry en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice de resolutie te bespreken. Volgens woordvoerder Ned Price waren Wang en Rice het erover eens dat "op de Noord-Koreaanse provocaties een krachtig en verenigd internationaal antwoord nodig is, dat verder gaat dan voorgaande resoluties".

De Chinese minister van buitenlandse zaken zelf, Wang Yi, was de afgelopen dagen in Washington om met zijn Amerikaanse evenknie John Kerry en de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Susan Rice de resolutie te bespreken. Volgens woordvoerder Ned Price waren Wang en Rice het erover eens dat 'op de Noord-Koreaanse provocaties een krachtig en verenigd internationaal antwoord nodig is, dat verder gaat dan voorgaande resoluties'.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un kijkt naar verrichtingen van 'zijn' straaljagers Beeld Afp
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un kijkt naar verrichtingen van 'zijn' straaljagersBeeld Afp

Zwarte lijst uitgebreid
De overeenstemming tussen Peking en Washington en de voorgestelde nieuwe resolutie gaat volgens minister Kerry verder dan ooit, maar hij gaf verder geen details. Diverse bronnen melden echter dat meer Noord-Koreaanse bedrijven en individuen worden toegevoegd aan de zwarte lijst, waardoor handel en samenwerking niet meer zijn toegestaan.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het onder andere om het Noord-Koreaanse ministerie van atoomenergie en het National Aerospace Development Administration, dat verantwoordelijk is voor de lancering van de lange afstandsraket begin deze maand. Daarnaast wordt er volgens Westerse diplomaten gewerkt aan het beperken van Noord-Koreaanse toegang tot internationale havens en moet de toegang tot het internationale betalingsverkeer worden gelimiteerd.

Dit zou de vijfde resolutie zijn die Noord-Korea sancties oplegt sinds de eerste nucleaire test door Pyongyang in 2006. Sindsdien geldt er een wapenembargo voor Noord-Korea, is het onder andere verboden luxe goederen voor de elite te exporteren en mag Pyongyang geen nucleaire technologie importeren of exporteren. Tot nu toe zijn de resoluties echter nauwelijks succesvol als het gaat om het voorkomen van een verdere ontwikkeling van het nucleaire programma. Zo trekken zowel China als Rusland - die altijd instemmen met de VN-resoluties, maar ook belangrijke handelspartners zijn - zich er in de praktijk weinig van aan.

Toch lijkt China, lange tijd de grote bondgenoot van Noord-Korea, zich anders op te stellen dan eerst. Niet alleen de provocatieve houding van Pyongyang frustreert Peking, de toenemende militaire samenwerking tussen Zuid-Korea en de VS is een doorn in Pekings oog.

Raketafweersysteem
De hoofdrol in China's koerswijziging is vermoedelijk weggelegd voor het Amerikaanse Thaad-raketafweersysteem. Dat systeem op Zuid-Koreaans grondgebied zou korte- en langeafstandsraketten uit de lucht kunnen halen en zo Zuid-Korea beschermen tegen een potentiële aanval van het Noorden, waarmee het nog altijd in oorlog is. Peking waarschuwde de Amerikanen vorige week al China's veiligheidsbelangen in de regio niet te schaden en gisteren uitte minister Wang opnieuw zijn zorgen rondom het bereik van het raketafweersysteem dat tot ver in China reikt.

Een vrijgegeven beeld van de gelanceerde raket. Beeld Epa
Een vrijgegeven beeld van de gelanceerde raket.Beeld Epa

Voor de Amerikanen staat de nucleaire ontmanteling van het Koreaanse schiereiland centraal, en afgelopen week koppelde minister Kerry het lot van het raketafweersysteem aan dat doel. "Als we tot ontmanteling kunnen komen, is er geen reden voor de inzet van Thaad", zei hij deze week. De ontmanteling zou volgens Kerry ook tot minder Amerikaanse troepen in Zuid-Korea - nu 28.000 soldaten - leiden. Dat klinkt Peking waarschijnlijk goed in de oren. China focust daarom naar eigen zeggen op een tweesporenbeleid: een nieuwe resolutie met hardere sancties én het bevorderen van dialoog om ook Noord-Korea aan boord te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden