VS en Britten eisen aanpak Syrië

De internationale druk op Syrië is fors toegenomen na een VN-rapport over Syrische betrokkenheid bij de moord op de Libanese ex-premier Hariri. In een tweede VN-rapport staat bovendien dat Syrië nog steeds actief is in Libanon.

Terje Roed Larsen, VN-gezant voor het Midden-Oosten, heeft onderzocht of Syrië resolutie 1559 wel goed heeft uitgevoerd. Die eiste van Syrië dat het zijn troepen terugtrok uit Libanon, wat het land begin dit jaar deed na massale protesten van Libanezen. Maar volgens de Israëlische krant Haaretz concludeert Larsen dat Damascus nog een grote vinger in de pap heeft in Libanon via agenten in het presidentieel paleis, het leger en de veiligheidsdiensten. Daarnaast zendt Syrië wapens aan milities, zoals de Libanese Hezbollah en Palestijnse milities in de vluchtelingenkampen in Libanon.

De bevindingen van Larson, die hij deze week voorlegt aan de VN-veiligheidsraad, zijn nieuw voedsel voor de landen die maatregelen tegen Syrië eisen vanwege Hariri. De Libanese ex-premier werd in februari opgeblazen in zijn auto, volgens VN-onderzoeker Mehlis vrijwel zeker met medeweten van Syrië. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice riep gisteren de internationale gemeenschap op tot een 'ferm antwoord' na het Hariri-rapport, dat ze 'erg verontrustend' vond . “Op zijn minst heeft Syrië niet meegewerkt“ aan het onderzoek, aldus Rice. Zij kreeg bijval van haar Britse collega Jack Straw, op bezoek in de VS: “Dit is buitengewoon ernstig“, verklaarde hij, “Het rapport geeft aan dat topmensen in het Syrische regime betrokken waren (..) en dat er valse verklaringen zijn afgelegd door hoge functionarissen.“ De zoon van Hariri riep op tot een internationaal tribunaal voor de verdachten van de moord op Hariri.

Een van de beschuldigden, onder-minister voor buitenlandse zaken Walid Moallem, ontkende gisteren tegen de VN-onderzoekers hebben gelogen. Bovendien omschreef hij het rapport als tendentieus. “Ze willen de regio onderwerpen aan de hegemonie van Amerika“, aldus Moallem. Vrijdag noemde de Syrische regering het Hariri-rapport al “smaad zonder bewijzen“. Libanon arresteerde dit weekeinde echter een man die kort voor de moord de Libanese president Lahoud had gebeld, mogelijk met de aankondiging van de moord. Het zou gaan om een lid van al-Ahbatsje, een radicale islamitische groep met banden met Syrië.

De veiligheidsraad praat deze week over de rapporten. Mogelijk komen er niet onmiddellijk sancties, omdat Mehlis nog tot half december de tijd heeft gevraagd voor verder onderzoek. Analisten verwachten wel dat de VS de druk op Syrië maximaal zullen opvoeren, onder meer om Syrië te dwingen de grens te sluiten voor Iraakse opstandelingen. Aan de grens doodden de Amerikanen dit weekeinde zeker twintig opstandelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden