Rente

VS: economie bloeit, rente ongemoeid

Jerome Powell, president van de Fed, vlak voor hij zijn rentebesluit in Washington toelicht. Beeld AFP
Jerome Powell, president van de Fed, vlak voor hij zijn rentebesluit in Washington toelicht.Beeld AFP

Wat er aan zat te komen, werd gisteren bevestigd: de Amerikaanse Centrale Bank morrelt niet aan het renteniveau.

Na drie renteverlagingen dit jaar, laat de Fed, zeg maar: de Amerikaanse Centrale Bank, de rente voorlopig ongemoeid. Het officiële rentetarief, dat als basis dient voor veel meer rentes die burgers en bedrijven betalen, blijft op het niveau van 1,5 tot 1,75 procent. Fed-president Jerome Powell en zijn medebestuurders vinden niet dat de Amerikaanse economie nu een extra stimulans nodig heeft en maken het lenen van geld dus niet goedkoper dan het nu al is.

Geen verrassing

Het rentebesluit, gisteren genomen, kwam niet als een verrassing. Bij de laatste renteverlaging, eind oktober, zei Powell dat een volgende verlaging dit kalenderjaar onwaarschijnlijk was. Sinds eind oktober zijn er geen dingen gebeurd die hem van mening hebben doen veranderen.

De Amerikaanse economie groeit nog altijd, het officiële werkloosheidspercentage is in vijftig jaar niet zo laag geweest, de lonen, ook van laagbetaalden, stijgen en een recessie lijkt niet op komst.

De inflatie blijft wel wat achter bij wat de Fed wenselijk acht. Daarbij zorgt de handelsoorlog tussen China en de VS voor onzekerheid en de afnemende groei van de wereldeconomie doet dat ook. Dat zijn volgens de Fed echter geen redenen om nu te tornen aan het huidige renteniveau. Zo lang de situatie blijft zoals die is, zal de rente niet veranderen, liet Powell doorschemeren.

Met het besluit sluit de Fed een roerig jaar af. Na zijn aantreden in 2018 verhoogde Powell de rente, geheel in de lijn die de Fed onder zijn voorganger, Janet Yellen, eind 2015 had ingezet.

Begin dit jaar maakte hij, enigszins onverwacht, een einde aan die verhogingen, waarna de Fed de rente maar liefst drie keer verlaagde: steeds met 0,25 procentpunt.

President Trump

Powell en zijn medebestuurders kregen bovendien de wind van voren van president Trump. Hoewel Trump zich niet met de hoogte van de rente mag bemoeien, deed hij dat volop, zowel verbaal als per presidentiële tweet. Powell kreeg ook beledigingen te verwerken. Volgens Trump is de Amerikaanse economie gebaat bij nog lagere rentes, bij voorkeur rond de nul procent. Powell ontkende diverse malen dat hij zich door Trump heeft laten beïnvloeden en benadrukte dat de Fed onafhankelijk opereert.

Vandaag vergadert de Europese Centrale Bank, voor het eerst onder voorzitterschap van Christine Lagarde, de voormalige chef van het Internationaal Monetair Fonds, de opvolgster van de Italiaan Mario Draghi.

In Europa zijn de rentes nog lager dan in de VS. Onder Draghi besloot de ECB in september ook om weer leningen van banken op te kopen. Die krijgen dan meer ruimte om zelf geld uit te lenen.

Lees ook:

Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verlaagde de rente woensdag als ‘voorzorgsmaatregel’. Volgens analisten is het daarmee nog niet gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden