Verenigde Staten

VS: door China gesteunde hackers infiltreerden kritieke infrastructuur

Een luchtfoto van de Amerikaanse marinebasis in Guam. Beeld EPA
Een luchtfoto van de Amerikaanse marinebasis in Guam.Beeld EPA

Volgens de Verenigde Staten, enkele van hun westerse bondgenoten en softwarebedrijf Microsoft hebben door China gesteunde hackers kritieke Amerikaanse infrastructuurnetwerken geïnfiltreerd. Microsoft waarschuwt dat soortgelijke activiteiten wereldwijd zouden kunnen plaatsvinden.

Redactie Trouw

Volgens Microsoft zijn de hackers, ook wel bekend als Volt Typhoon, sinds medio 2021 actief. Ze richten zich vooral op kritieke infrastructuur op het eiland Guam, een cruciale Amerikaanse militaire buitenpost in de Stille Oceaan, maar ook elders in de VS. Volt Typhoon zou ernaar streven ‘spionage uit te voeren en zo lang mogelijk toegang te behouden zonder te worden gedetecteerd’, zegt het Amerikaanse bedrijf in een verklaring.

Microsoft vermoedt dat Volt Typhoon in staat wil zijn om in toekomstige crises kritieke communicatie-infrastructuur tussen de VS en Azië te verstoren, maar kan niet inschatten of de hackers dat nu al kunnen. Het bedrijf zegt dat de belaagde Amerikaanse organisaties actief zijn in onder meer de maritieme sector, de overheid en de informatietechnologie.

De bevindingen van Microsoft worden in een verklaring onderschreven door Amerikaanse, Australische, Canadese, Nieuw-Zeelandse en Britse autoriteiten, hoewel het Canadese agentschap voor cybersecurity zei dat er in dat land tot nu toe geen meldingen zijn gedaan van hacking door Volt Typhoon. De Amerikaanse nationale veiligheidsdienst NSA werkt samen met buitenlandse bondgenoten en de FBI om inbreuken op te sporen.

Veiligheidsdiensten NCTV, AIVD en MIVD waarschuwden vorig jaar nog voor cyberdreiging vanuit China, maar Nederland werd in de communicatie over Volt Typhoon niet genoemd. China heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden