'VS doodden tot 116 burgers bij aanvallen met drones'

Een Amerikaanse militair met een drone in Afghanistan, in 2010. Beeld afp
Een Amerikaanse militair met een drone in Afghanistan, in 2010.Beeld afp

De Amerikaanse overheid meldt dat zij tussen 2009 en 2015 tot 116 burgers doodde bij aanvallen met drones in landen waar de Verenigde Staten geen oorlog voeren.

De aantallen, die vandaag door de Amerikaanse regering werden bekendgemaakt, liggen hoger dan alle eerdere cijfers die Obama's regering eerder bekendmaakte. Maar ze zijn veel lager dan de schattingen van non-gouvernementele organisaties die de Amerikaanse luchtaanvallen in landen als Pakistan, Jemen en Somalie jarenlang bijhielden. Zo schat het Bureau of Investigative Journalism uit Londen dat er sinds 2002 tussen de 492 en 1.100 burgers omkwamen bij aanvallen met drones in die landen.

Ook andere organisaties geloven de cijfers niet. "De cijfers die het Witte Huis vandaag bekendmaakte kloppen simpelweg niet en daar zijn we teleurgesteld over", zei Federico Borello, directeur van het Center for Civilians in Conflict.

Voor- en tegenstanders
Voorstanders van drones stellen dat de aanvallen een essentieel onderdeel zijn van de strijd tegen militante groepen die aanvallen tegen de VS voorbereiden. Volgens hen doet de overheid veel moeite om burgerslachtoffers te voorkomen.

Critici vragen zich af of de aanvallen juist niet leiden tot meer militanten. "We zitten nog steeds met een simpele vraag: is het aantal slechterikken dat uitgeschakeld wordt door aanvallen met drones groter of kleiner dan het aantal mensen dat daardoor aangemoedigd wordt tot geweld", stelt Paul Pillar, een voormalig Midden-Oostenspecialist voor de CIA die nu professor is aan de universiteit van Georgetown.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden