'VS doden ook burgers met drones'

Amnesty en Human Rights Watch stellen dat Amerikanen het recht schenden met aanvallen in Pakistan en Jemen

LISETTE VAN DE BURGWAL

De VS hebben met drone-aanvallen op willekeurige burgers in Pakistan en Jemen het internationaal recht geschonden. Dit stellen mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch in twee onderzoeksrapporten die gisteren afzonderlijk verschenen. De mensenrechtenorganisaties willen de VS verantwoordelijk stellen en vragen om meer openheid over de slachtoffers.

Amnesty onderzocht 45 drone-aanvallen in de Noord-Pakistaanse provincie Waziristan van dit jaar. Daarnaast deden ze veldonderzoek naar negen specifieke aanvallen. Human Rights Watch deed gedetailleerd onderzoek naar zes Amerikaanse drone-aanvallen die in 2009, 2012 en 2013 plaatsvonden in Jemen. Volgens Human Rights Watch is het merendeel van de slachtoffers burger.

De VS beweren dat ze met luchtobservatie doelgericht terroristen aanvallen. Volgens Amnesty is een terrorist echter niet zo makkelijk te herkennen. "Er lopen in die provincie veel bebaarde mannen met geweer rond. Het is een heel rechteloos gebied", zegt woordvoerster Nicole Sprokel. Bovendien verklaart de argumentatie van de VS niet waarom een 68-jarige vrouw omringd met kinderen doelwit van een aanval werd. In het onderzoeksrapport beschrijft Amnesty hoe Mamana Bibi in bijzijn van haar kleinkinderen door een drone-aanval werd opgeblazen. Ze was met haar kleinkinderen in een veld groenten aan het plukken toen het gebeurde. Toen familieleden haar te hulp wilden schieten, raakten ook zij gewond door een tweede aanval. Volgens het rapport komt het vaak voor dat te hulp schietende familieleden zelf omkomen of gewond raken door een vervolgaanval.

Familieleden van slachtoffers kunnen op het moment nergens terecht om mogelijke oorlogsmisdadigers te vervolgen. Met dit rapport hoopt Amnesty International dat dit verandert. "We hebben tot nu toe weinig reactie gehad van Amerikaanse autoriteiten", aldus Sprokel.

De VS hebben altijd beweerd dat alleen mensen die een acute dreiging vormen worden aangevallen. Op deze manier zou het inzetten van drones om mensen te doden niet tegen de wet zijn. Uit het veldonderzoek concludeert Amnesty International echter dat er bij de aanvallen waarschijnlijk geen sprake was van een laatste redmiddel.

"De VS interpreteren de wet losjes als het gaat om drone-aanvallen. Oorlogsrecht biedt meer mogelijkheden dan reguliere mensenrechten en de VS maken hier gebruik van onder het mom van de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme. Wij willen dat concept bestrijden", zegt Sprokel. "Maar zelfs als we ervan uit zouden gaan dat er inderdaad oorlog is, zijn er regels die burgers moeten beschermen en ook dan moeten de VS zich verantwoorden."

Volgens Sprokel is het belangrijk dat de VS een halt toegeroepen wordt. "Als de VS hun gang blijven gaan, bestaat het gevaar dat andere landen hun losse interpretatie van de wet gaan overnemen bij de inzet van drones."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden