VS blokkeren Chinese overname van Lumileds

Philips dacht zijn led-dochter voor 3 miljard dollar te verkopen, maar Amerikaanse toezichthouder heeft bezwaar

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Philips hoopte dit kwartaal bijna 3 miljard dollar bij te kunnen schrijven, maar de Amerikaanse toezichthouder stribbelt tegen. De Chinese investeringsmaatschappij Go Scale Capital wil het onderdeel Lumileds voor 2,9 miljard dollar kopen, maar het Comité voor Buitenlandse Investeringen in de Verenigde Staten heeft zijn bedenkingen.

De overname was een half jaar geleden al aangekondigd. Waarom de Amerikanen ineens met 'onverwachte bezwaren' komen, is niet bekend.

"Het is een vertrouwelijk proces", was alles wat Philips-topman Frans van Houten er gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers over zei. Wel voegde hij nog toe dat Philips niet naar andere overnamekandidaten kijkt. "Het is beter ons te blijven richten op deze overname."

Lumileds maakt led-onderdelen voor beeldschermen, onder meer in de Amerikaanse staat Californië. Deze onderdelen passen niet langer in de strategie van Philips.

Het bedrijf splitst zich volgend jaar op in twee zelfstandige ondernemingen: Philips Lighting voor licht en Healthtech voor medische apparatuur. Bij het lichtbedrijf draait het niet langer om productie van lampen maar om diensten. Aan gemeenten bijvoorbeeld, die straten en wijken energiezuinig willen verlichten.

In het Amsterdamse hoofdkantoor van Philips zal de meeste aandacht uitgaan naar Healthtech, dat bestuurders zien als de echte voortzetting van de oude lampenfabriek. Philips gelooft in de combinatie van nieuwe technologie en ziektepreventie waardoor klanten thuis hun fysieke gesteldheid in de gaten kunnen houden. Dat is, zeker met het oog op de vergrijzing en stijgende zorgkosten, een groeimarkt.

Volgens de bestuurders is juist Philips toegerust om succesvol te zijn op die nieuwe markt, omdat het bedrijf zowel ervaring heeft zowel met medische apparatuur in ziekenhuizen als met consumentenelektronica.

De problemen die de Amerikanen hebben met de Chinese overname van Lumileds is niet verwerkt in de kwartaalcijfers. Wel trok China op een andere manier de aandacht. Ooit zorgde de grootste markt van Azië voor flinke groei, maar door de haperende Chinese economie dalen de cijfers. Philips haalt 11 procent van zijn omzet uit China. Volgens topman Frans van Houten heeft vooral de lichtdivisie last van de tragere economische groei omdat opdrachten uit de bouw opdrogen. Desondanks voorziet Van Houten dit jaar in China een bescheiden groei.

Dat geldt ook voor de totale groei wereldwijd. Van Houten noemde een groeipercentage tussen de 2 en 3 procent.

De cijfers van het afgelopen kwartaal waren vergeleken met een jaar eerder prima. Nu was het derde kwartaal vorig jaar uitzonderlijk slecht. Philips leed toen een verlies van 103 miljoen euro. Het derde kwartaal van 2015 leverde een nettowinst op van 324 miljoen euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden