Update

VS: bezoek Poetin aan Krim 'onnodig en provocatief'

President Vladimir Poetin van Rusland houdt een toespraak tijdens de militaire parade in Sebastopol, op de Krim. Beeld epa
President Vladimir Poetin van Rusland houdt een toespraak tijdens de militaire parade in Sebastopol, op de Krim.Beeld epa

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het bezoek van de Russische premier Poetin vandaag aan de Krim 'onnodig en provocatief'. Poetin bezocht de regio om daar met militair vertoon het einde van de Tweede Wereldoorlog, 69 jaar geleden, te vieren. Het Oekraïense schiereiland werd in maart door Rusland ingelijfd.

'De Krim behoort tot Oekraïne en we erkennen uiteraard niet de illegale en onwettige stappen die Rusland in dat opzicht genomen hebben', aldus een woordvoerder van het ministerie in een verklaring.

Ook de Europese Unie vindt het niet gepast dat de Russische president Vladimir Poetin vandaag naar de Krim is afgereisd.

'De Europese Unie betreurt de aanwezigheid van president Poetin bij de militaire parade in Sebastopol', aldus de woordvoerster van Catherine Ashton, de Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, in een verklaring. 'Een belangrijke dag in onze gezamenlijke geschiedenis, gewijd aan het eren van de enorme opofferingen en het herinneren van de miljoenen doden van de Tweede Wereldoorlog, zou niet gebruikt moeten worden om de aandacht te vestigen op de illegale annexatie van de Krim.'

'Respect voor de Russen'
Tijdens zijn bezoek aan de Krim eiste Poetin 'respect voor het recht van Russen op zelfbeschikking'. Het cultureel overwegend Russische schiereiland de Krim is formeel een autonoom onderdeel van Oekraïne.

Het Kremlin greep de crisis in februari in Kiev aan om zich de Krim, waar al eeuwen een belangrijke Russische marinebasis is, weer toe te eigenen. Internationaal is die annexatie in maart niet erkend. Poetin vierde er vrijdag met militair vertoon de dag dat in 1945 de Tweede Wereldoorlog in Europa eindigde met een overwinning van de geallieerden en de Sovjet-Unie.

President Poetin vandaag tijdens een herdenkingsceremonie op de Krim. Beeld epa
President Poetin vandaag tijdens een herdenkingsceremonie op de Krim.Beeld epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden