VS bevestigen munitielevering aan Israël
De Verenigde Staten leveren extra munitie aan het Israëlische leger, dat door de oorlog met Hamas hard door haar voorraden heenraakt. Bronnen van het Amerikaanse leger bevestigden dit gister tegenover CNN.
Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is de verkoop van de munitie op 23 juli goedgekeurd. Dit gebeurde nog voordat het Israëlische leger gisterochtend een VN-school in Gaza met granaten beschoot, waarbij twintig mensen omkwamen. In de school zaten duizenden vluchtelingen. De beschietingen van de VN-school en de markt kwamen Israël op zware kritiek van onder andere VN-chef Ban-Ki Moon en de Verenigde Staten te staan. De strijd in de Gazastrook kostte de afgelopen dagen meer dan honderd Palastijnen het leven.
Israël maakte vandaag bekend dat het 16.000 extra reservisten oproept. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zijn de reservisten nodig om de troepen die momenteel ingezet zijn wat rust te gunnen. Met de extra oproep komt het totale aantal opgeroepen reservisten op 86.000. Met de verhoging van het aantal reservisten en de munitielevering lijkt een staakt-het-vuren ver weg.
De Verenigde Staten maakten gisteren bekend ondanks hun kritiek op de Israëlitische aanpak wel munitie aan het Israëlische leger te leveren. Tank- en lichtgranaten, om precies te zijn. Volgens de VS was de munitie aan het eind van zijn levensduur en moest deze binnen afzienbare tijd toch vervangen worden.
Amerikaanse opslagplaatsen
Deze munitie komt van Amerikaanse opslagplaatsen op Israëlisch grondgebied, daar aangelegd in de jaren negentig van de vorige eeuw. De opslagplaatsen vallen onder een Amerikaans programma dat bedoeld is om bondgenoten te steunen, worden beheerd door het Amerikaanse legercommando in Europa (EUCOM) en zijn meestal op Israëlische basissen geplaatst. De Israëlische overheid betaalt dan ook een groot deel van de transport-, opslag- en onderhoudskosten. In totaal herbergt de voorraad zo'n één miljard euro aan wapens, pantservoertuigen en raketten, blijkt uit het rapport "U.S. Foreign Aid to Israel" van de Congressional Research Service. De voorraad bestaat uit overbodig geworden munitie en voertuigen uit bijvoorbeeld het Irak-conflict.
Hezbollah-oorlog
Dit oorlogsmateriaal is primair bedoeld voor de Amerikaanse strijdkrachten, maar in geval van nood kan het Israëlische leger toestemming vragen om er gebruik van te maken. Israël deed dit bijvoorbeeld tijdens de tweede Libanon-oorlog in 2006, waarbij Israël de strijd aanbond met Hezbollah. Als de president hiervoor toestemming verleent worden de wapens in enkele uren aan het Israëlische leger verkocht en overgedragen.
De VS steunden Israël ook financieel bij de ontwikkeling van het Iron Dome-systeem. Overigens zijn er wel regels voor het gebruik van deze munitievoorraad, die alleen 'ter verdediging' mag worden gebruikt.