VS beschermt allang eigen bedrijven

Trump wil de Amerikaanse staalindustrie beschermen door importheffingen in te voeren. Beeld ANP
Trump wil de Amerikaanse staalindustrie beschermen door importheffingen in te voeren.Beeld ANP

President Trump veroorzaakt ophef over zijn importheffingen. Maar Obama deed het al. En de Duitsers ook.

De Verenigde Staten zijn de laatste jaren duidelijk op de protectionistische tour. President Trump wil de eigen Amerikaanse markt beschermen, maar zijn voorganger Obama deed dat ook al. Duitsland weet, als het gaat om bescherming van zijn eigen bedrijven, ook van wanten.

Deze conclusies trekt de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes die elk jaar maatregelen onderzoekt die landen nemen om hun eigen bedrijven, instellingen en markten te beschermen. Volgens de onderzoekers zijn er in de wereld vorig jaar 467 van zulke maatregelen genomen.

China

Daarvan kwamen er negentig (20 procent) op conto van de VS. De VS voerden dertig nieuwe importheffingen in en namen in twintig gevallen maatregelen tegen het dumpen (het onder de kostprijs verkopen) van producten. Vrij recent is de heffing van 30 procent op zonnepanelen uit China.

China is trouwens veel vaker doelwit van heffingen. Dat komt deels doordat het land de productie van bijvoorbeeld staal en zonnepanelen in eigen land subsidieert en de overschotten onder de kostprijs aanbiedt in het buitenland. De EU en de VS hebben daarom al in 2011 heffingen ingevoerd op sommige Chinese staalproducten.

Duitsland

Het aantal van 467 nieuwe maatregelen is niet hoog, stellen de onderzoekers. In 2016 waren er 827 handelsbeperkende maatregelen, in 2015 ruim duizend en in 2014 nog 1122. In die vier jaar namen de VS de meeste maatregelen (401), gevolgd door India (293), Rusland (247) en Duitsland (185). Euler Hermes, een Frans bedrijf dat onderdeel is van de grote Duitse verzekeraar Allianz, turft in zijn onderzoek alleen het aantal maatregelen. De onderzoekers kijken niet naar de zwaarte en de reikwijdte, zoals de hoogte van de heffingen en de soort producten.

Invoerheffingen of importstops zijn niet de enige maatregelen die Euler Hermes meerekent. Ook exportsubsidies, soepele financieringsmogelijkheden en strenge regels kunnen eronder vallen. Zo helpt Japan Japanse bedrijven die in het buitenland actief zijn met gunstige financieringsmogelijkheden en kent de Duitse dienstensector zo veel regels en voorschriften dat buitenlandse partijen daar vaak niet aan kunnen voldoen. Mede door zulke regels is Duitsland behoorlijk protectionistisch, stelt Johan Geeroms van Euler Hermes Nederland. Het land voerde de laatste vier jaar 185 beschermende maatregelen in.

Sancties tellen mee

Sancties, zoals de EU en de VS die in 2014 uitvaardigden tegen Rusland en die Rusland vervolgens uitvaardigde tegen de VS en de EU, rekent Euler Hermes ook mee. Die sancties verklaren waarom Rusland hoog staat op het lijstje van landen die veel handelsbeperkende maatregelen nemen. Rusland boycot veel Europese landbouwproducten.

Heffingen, sancties en subsidies zijn er vooral op landbouwproducten en voedingsmiddelen. Euler Hermes turfde in de periode 2014-2017 697 nieuwe gevallen. Het zijn vooral opkomende landen (zoals Rusland, India en Argentinië) die ze toepassen. Veel gevallen (512) zijn er ook in de sector metalen. Dat komt, zegt Geerooms, doordat grondstofrijke landen als Brazilië en Australië beschermende maatregelen nemen en zo bedrijven een kans te geven die die grondstoffen bewerken. Na bewerking verdienen ze er meer op.

Lees ook: Importheffing op staal levert enkele winnaars op, maar vooral verliezers en EU dreigt Trump met gelijke munt te betalen na aankondiging importheffing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden