Vruchteloos gesprek VN-Gezant Brahimi en Assad

VN-gezant Lakhdar Brahimi (L) in gesprek met de Syrische president Bashar al-Assad. Beeld afp
VN-gezant Lakhdar Brahimi (L) in gesprek met de Syrische president Bashar al-Assad.Beeld afp

De speciale gezant van de VN voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft maandag in Damascus gesproken met de Syrische president Bashar al-Assad. Brahimi zei dat zij hun visie hebben besproken over de manier waarop de crisis in het land zou moeten worden beëindigd. Hij noemde de toestand in Syrië zorgelijk.

Redactie

Het regime van de clan van Assad werd in 1970 gevestigd door Assads vader Hafez. De clan bestaat vooral uit militairen die tot de minderheid van de alawieten behoren. Alawieten hangen een sektarisch geloof aan, dat is afgeleid van de sjiitische islam. Naar schatting 77 procent van de Syrische bevolking bestaat uit soennieten.

Religieuze achtergrond
De VN rapporteerde pas nog dat steeds meer wordt gevochten door buitenlandse jihadisten en dat de strijdende partijen steeds meer vanuit hun etnische of religieuze achtergrond handelen. Aanvankelijk leek het een strijd tussen voor- en tegenstanders van Assad.

In maart 2011 begon een golf van protest tegen zijn dictatoriale bewind. Die is inmiddels uitgelopen op een bloedige burgeroorlog die naar schatting meer dan 44.000 mensen het leven heeft gekost.

In het weekeinde nog zouden circa 100 doden zijn gevallen bij een luchtaanval in de provincie Hama. De bommen troffen volgens tegenstanders van Assad gewone burgers die zich in het stadje Halfaya, ruim 210 kilometer ten noorden van Damascus, hadden verzameld om brood te bemachtigen bij een bakkerij. Hafaya was enkele dagen eerder in handen van rebellen gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden