Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat verwekte heimelijk 49 donorkinderen

Ouders en donorkinderen tijdens de uitspraak in de zaak waarin zij eisen dat het DNA van spermadokter Jan Karbaat wordt vergeleken met dat van hen, om zo de ultieme zekerheid te verkrijgen dat hij inderdaad hun biologische vader was.Beeld ANP

De inmiddels overleden Jan Karbaat heeft als vruchtbaarheidsarts 49 kinderen heimelijk met zijn eigen sperma verwekt. 

De donorkinderen hebben dat te horen gekregen na afronding van het DNA-onderzoek, zo maakte Defence for Children vrijdag bekend. Vlak voor zijn overlijden was een groep donorkinderen en hun ouders naar de rechter gestapt om informatie af te dwingen over hun afkomst. Het lukte hen om DNA van Karbaat veilig te laten stellen. In februari stond de rechtbank in Rotterdam het DNA-onderzoek toe vanwege het belang van de kinderen.

Deze ‘Karbaatkinderen’ hadden al een overeenkomst gevonden via het DNA van een wettige zoon van de arts. Ze wilden echter definitieve zekerheid van het lichaamsmateriaal van Karbaat zelf, dat na zijn overlijden was veiliggesteld. Zijn weduwe wilde daar geen toestemming voor geven. Jan Karbaat had ook nog 22 eigen, wel erkende kinderen. Karbaat insemineerde vrouwen onder meer in zijn eigen kliniek, Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht.

De donorkinderen laten weten dat ze blij zijn dat er een einde is gekomen aan de jarenlange onrust en onzekerheid die Karbaat heeft veroorzaakt binnen de gezinnen. De uitslag heeft volgens de eisers de ernstige vermoedens bevestigd dat de arts zijn eigen sperma gebruikte voor de kunstmatige inseminatie van tientallen vrouwen. Zij hadden daarvan geen weet. Karbaat zelf, die in april 2017 op 89-jarige leeftijd overleed, heeft dat nooit toegegeven.

Nog meer kinderen

Het is waarschijnlijk dat er nog meer donorkinderen dan de 49 zijn die vanmiddag bekend werden. De voorraad sperma van de twee jaar geleden overleden arts is namelijk verspreid over meerdere klinieken. Ook hebben niet alle kinderen zich gemeld die zijn verwekt bij Karbaats kliniek. Ze kunnen dat alsnog doen en hoeven geen nieuwe rechtszaak hierover te beginnen.

Beide organisaties zeggen dat er vermoedens zijn dat ook andere artsen hun eigen sperma gebruikten voor de inseminatie van vrouwen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat in klinieken het maximale aantal van 25 kinderen per donor vaak is overschreden.

Papierwerk

Probleem is dat veel kinderen, vooral die van voor 2004, niet eens weten dat ze een kind van een donor zijn. “Vroeger adviseerden artsen aan ouders om dat geheim te houden’', zegt Van der Meer. Daarbij is de administratie van de meeste klinieken niet op orde, zodat volgens hem alleen DNA uitkomst kan bieden om achter de identiteit van een donorvader te komen.

Artsen hadden geen trek in het papierwerk en bovendien waren ze niet happig op controles, aldus Van der Meer. Hij wijst erop dat destijds donorsperma ook werd gemengd, omdat de gedachte was dat het zaad dan actiever werd. ,,Van donaties vóór de jaren negentig is niks betrouwbaars bewaard gebleven. Zelfs archieven bij notarissen raakten zoek. De teneur was destijds dat donorkinderen blij mochten zijn dat ze bestonden.’’

Lees ook:

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat krijgt er postuum mogelijk 47 kinderen bij

Een groep donorkinderen mag het DNA van de voormalige eigenaar van een vruchtbaarheidskliniek testen, bepaalde de rechter in februari dit jaar. De inmiddels overleden ondernemer zou zijn eigen sperma hebben gebruikt om de kinderen te verwekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden