Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat krijgt er postuum mogelijk 47 kinderen bij

Donorkinderen uit de kliniek van Jan Karbaat. In het midden Joey Hoofdman. Beeld ANP

Een groep donorkinderen mag het DNA van de voormalige eigenaar van een vruchtbaarheidskliniek testen. De inmiddels overleden ondernemer zou zijn eigen sperma hebben gebruikt om de kinderen te verwekken.

Kinderen die zijn verwekt in Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht mogen hun DNA  vergelijken met dat van Jan Karbaat, de oud-eigenaar van de kliniek. De Rotterdamse rechtbank geeft hen daarvoor toestemming. De kinderen eisten dat in een civiele zaak, omdat ze duidelijkheid willen over hun afstamming.

Karbaat zou in de kliniek, en eerder in een ziekenhuis, eigen sperma hebben gebruikt bij inseminaties. Daarmee zou hij zeker 47 donorkinderen hebben verwekt. Het DNA-materiaal van de vruchtbaarheidsarts is, met instemming van de rechter, veiliggesteld na zijn overlijden in 2017. Karbaats weduwe wilde niet meewerken. Het materiaal lag bij een notaris, in afwachting van de uitspraak in de bodemprocedure.

Al eerder gematcht

De kinderen hoeven van de rechtbank de DNA-vergelijking niet uit te stellen tot na een eventueel hoger beroep, omdat de rechtbank het belangrijk vindt dat  zij snel uit hun onzekerheid worden verlost.

47 kinderen werden eerder al door het Fiom, kenniscentrum voor afstammingsvragen, gematcht met een erkende zoon van Karbaat. Die nazaat wilde wel meewerken aan een onderzoek. De groep hoopt nu op volledige zekerheid. “Ik wil weten wie mijn vader is”, zei Joey Hoofdman eerder in het AD. “Ik ben er dag en nacht mee bezig. Het belemmert mijn sociaal functioneren.”

Merel-Lotte Heij, die de uitspraak in Rotterdam bijwoonde, is ‘ontzettend blij’ met het vonnis. “De rechter erkent de gevoelens van donorkinderen”, zegt ze. Heij hoort bij een tweede groep van 30 halfbroers- en zussen. Zij konden door het Fiom niet gematcht worden aan de zoon van Karbaat, maar wel aan elkaar. Zij wil absolute zekerheid dat Karbaat niet haar vader is. “Dan kunnen we verder zoeken.”

De 25-jarige Heij wil weten wie haar vader is, om haar ‘medisch dossier op orde  te hebben’. “Ik werk zelf in de zorg. Ik wil voor ik zelf een kind op de wereld breng weten of er het risico is op bepaalde ernstige genetische afwijkingen.”

De moeder van Heij maakte destijds bij de kliniek bewust de keuze voor een donor die zijn naam zou laten vastleggen, zodat Heij die na haar achttiende verjaardag zou kunnen opvragen. Toen ze dat probeerde, bleek de naam onbekend. Samen met andere kinderen wil ze in een civiele rechtszaak nu ook een schadevergoeding eisen van de vruchtbaarheidskliniek van Karbaat, omdat die zich niet zou hebben gehouden aan de afspraken.

Lees ook: 

Donorkinderen eisen DNA-test overleden spermadokter

Over drie weken weten 22 donorkinderen of ze een DNA-test mogen doen op erfelijk materiaal van een overleden arts. Ze vermoeden dat hij hun vader is.

Zaaddonor: Ik heb nooit anoniem willen zijn

Maak u bekend, anonieme zaaddonor, zei minister Schippers gisteren. Dirk Houtgraaf (57) is zo’n donor. Hij is eigenlijk wel benieuwd of hij kinderen heeft, zegt hij in dit interview.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden