Vrouwvriendelijker SGP mag weer samen met CU

De ChristenUnie en SGP gaan op Europees niveau weer nauwer samenwerken. Ze komen met een gezamenlijke kandidatenlijst voor de Europese parlementsverkiezingen van volgend jaar en zullen na vijf jaar in afzonderlijke fracties weer deel gaan uitmaken van dezelfde groep conservatieve partijen.

Aan de samenwerking tussen de twee christelijke partijen kwam vijf jaar geleden een einde. De SGP mocht zich toen niet aansluiten bij de conservatieve Europese fractie vanwege het partijstandpunt dat de vrouw in de politiek geen actieve rol toekomt. Met tegenzin voegde de SGP zich daarop bij de eurosceptische fractie.

Maar nu de SGP, onder druk van juridische procedures, sinds dit voorjaar vrouwen op de kieslijst tolereert, staat de deur in Europa weer open. De hernieuwde samenwerking zorgt voor lastenverlichting, legt SGP-partijvoorzitter Maarten van Leeuwen uit. Beide partijen hebben nu één zetel in Europa, maar doen deels dubbel werk doordat zij in twee fracties zitten. Dat werk valt straks weer beter te verdelen. Daardoor krijgt "het christelijke geluid in Europa een krachtiger stem".

Daarnaast vergroot samenwerking tussen twee kleine partijen de kans op een plek in het Europees parlement, vult ChristenUnie-voorzitter Piet Adema aan. "Als je zelfstandig de verkiezingen ingaat, loop je altijd het risico dat je het niet haalt."

Overigens zijn de twee niet van plan op alle politieke niveaus inniger banden aan te gaan. In gemeenten trekken ze geregeld samen op, maar in de Eerste Kamer kozen ze juist voor ontvlechting.

(TROUW)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden