Vrouwenvoetbal zit in de lift

door Camiel Donicie

Het gaat goed met het vrouwenvoetbal in Nederland. Het aantal voetbalsters groeide de afgelopen twee jaar met bijna tien procent. De KNVB zet in op verdere professionalisering.

De aanwas van vrouwelijke KNVB-leden, nu ruim 82.000, is volgens woordvoerder Rob de Leede te danken aan de voetbalverenigingen. „Die stellen zich toegankelijker op. Als vrouw word je niet meer raar aangekeken als je lid wilt worden.” Ook veranderingen in de voetbalcultuur spelen volgens hem een rol. „Voetbal is geen mannensport meer. Meisjes sparen tegenwoordig ook Panini-plaatjes, vrouwen gaan steeds vaker naar het stadion.”

Op de Nederlandse velden zijn bij de senioren nu 1350 vrouwenelftallen actief. Meisjes spelen door versoepeling van de regels ook steeds vaker en tot op hogere leeftijd mee in jongensteams. Daarmee is ook het niveau omhoog gegaan.

De voetbalbond zegt een actief beleid te voeren om meer vrouwen aan het voetballen te krijgen. De Leede: „Als je ziet dat de helft van de leden van de hockeybond vrouw is, dan is er voor ons nog een wereld te winnen.” Daarom organiseert de KNVB binnenkort voor de derde keer een nationale meisjes- en vrouwendag. Daar kunnen meisjes kennismaken met vrouwelijke internationals.

„We hebben boegbeelden nodig waar onze voetbalsters zich aan kunnen spiegelen”, zegt De Leede. „Een groot toernooi in eigen land, met een goed presterend nationaal team, spreekt tot de verbeelding, vooral als het veel media-aandacht krijgt. Dat hebben we eerder gezien in Duitsland, waar de interesse voor damesvoetbal flink toenam na een goed WK.” Een poging van de KNVB om het EK 2009 naar Nederland te halen liep echter stuk.

Om de prestaties van de Nederlandse selectie op te schroeven scout de KNVB al enkele jaren actiever op kandidaat-internationials. Voetbalsters met veel talent en ambitie komen in Oranje, dat net als het mannenelftal meerdere jeugdselecties heeft. Ook een verdere professionalisering van de Nederlandse competitie moet voor meer kwaliteit zorgen, maar een betaalde competitie is volgens De Leede nog ver weg. Het vrouwenelftal van FC Twente komt daarom voorlopig uit in de hoofdklasse, die eind jaren negentig werd ingevoerd. Daarin strijden de veertien beste damesteams om de landstitel.

Vrouwen voetballen sinds 1971 officieel in competitieverband. In 1955 speelden twee damesclubs voor het eerst een wedstrijd, maar de KNVB stelde plannen voor een serieuze competitie lang uit. De bond betitelde het vrouwenvoetbal als ’wildvoetbal’ en vond de sport eigenlijk niet geschikt voor vrouwen. Volgens het VPRO-radioprogramma ’OVT’, dat vorig jaar onderzoek deed naar de oorsprong van het damesvoetbal, moest er een gynaecoloog aan te pas komen om de KNVB te overtuigen dat vrouwen het fysiek aankonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden