Vrouwenteam naar WK

Met het behalen van de Europese titel vorig jaar in Salso Maggiore (Italië) heeft het vrouwenteam het recht verworven deel te nemen aan het WK in Monte Carlo, van 3 tot en met 15 november. Het is voor de veertiende keer dat er om de Venice Cup, de meest prestigieuze titel bij het vrouwenbridge, gespeeld wordt. De Nederlandse vrouwen hebben een imposante erelijst opgebouwd. Vijfmaal wisten ze zich voor dit kampioenschap te kwalificeren, één keer wonnen ze de cup (Bermuda 2000) in een uiterst spannende finale tegen de VS.

Omdat Femke Hoogweg aan het einde van deze maand haar eerste baby verwacht, speelt Carla Arnolds met Wietske van Zwol. Beiden wonen in Tilburg, dus dat vergemakkelijkt het oefenen. De andere twee paren zijn vanzelfsprekend Marijke van der Pas-Bep Vriend en Jet Pasman-Anneke Simons. Sinds jaar en dag wordt het team ondersteund door captain Ed Franken, coach Chris Niemeijer en fysiotherapeute José Swart.

Het resultaat op dit WK is moeilijk te voorspellen, waarschijnlijk zijn de verschillen tussen de teams niet groot. Een podiumplaats zou een mooie prestatie zijn. Nederland heeft daarbij het voordeel dat het over drie ervaren paren kan beschikken en dat kan in een later stadium van het toernooi, als de vermoeidheid begint toe te slaan, een belangrijke factor zijn.

Goed voor het zelfvertrouwen is in ieder geval dat de vrouwen buitengewoon goed van start zijn gegaan in de viertallencompetitie. Twee weken geleden is - tegelijkertijd met de MK - ook de eerste divisie begonnen en het vrouwenteam staat dik aan de leiding met 136 uit 6 (een gemiddelde van bijna 23 VP!).

Dit is een aardig spel om te laten zien dat de vrouwen de wind aardig in de zeilen hebben. Meestal gaan de dingen dan vanzelf goed...

(zie diagram 1)

West Noord Oost Zuid

Vriend vdPas

pas

pas 1 pas 1 '

pas 2SA pas 3SA

pas 4 pas pas

pas

Tegen Van der Pas kwam west uit met B, via vrouw, heer voor de aas in de hand. De leider speelde nu harten, west legde een honneur voor de aas in de dummy. Met ruiten ging de leider terug naar de hand en weer harten na voor west, die 10 meenam. Omdat later V viel, maakte Van der Pas zelfs een overslag.

Aan de neventafel werd schoppen gestart en dat levert een heel ander verhaal op. Om naar de hand te gaan speelde de leider in slag twee een kleine klaveren naar de aas en harten na, ingelegd door west voor de aas. Ruiten naar de aas en weer harten na voor west, die nu klaveren kon spelen voor de heer van oost, klaveren na, getroefd door west. Hierna moest de leider ineens de ruiten raden om het contract te maken. Toen hij sneed op V ging 4 één down.

Op een groot kampioenschap is het natuurlijk wel heel andere koek. Daar is de druk veel groter en de speelschema's zijn uitputtend. De ene dag worden er twee, de andere dag zelfs drie wedstrijden gespeeld. Na de round robin gaan de bovenste acht teams de knock-out in. Als ze maar niet knock-out gaan op een spel als dit... (zie diagram 2)

West Noord Oost Zuid

vArnim Pasman Auken Simons

- - - pas

1 1 2 2

dbl 1) 3 dbl pas

pas pas

1) negatief

Een spel uit Salso dat het Nederlandse vrouwenteam bijna de titel kostte. We schrijven de beslissende fase van het EK 2002, tegen aartsrivaal Duitsland. Met een baggerkaart bood Pasman twee keer en dat was op zijn minst één keer te veel. Auken deelde op 3 een goed getimed doublet uit en speelde meedogenloos tegen. Ze speelde drie hoge ruiten en klaveren na, door de heer van de dummy. Von Arnim nam AV mee en speelde AH en harten na. Pasman troefde met 7, Auken troefde over met B en speelde ruiten na in de triple renonce, Von Arnim troefde voor met V, Pasman troefde over met H. Pasman had nu nog op de 106 van oost kunnen snijden, maar ze sloeg A in de hoop dat de nog uitstaande schoppen zouden vallen. Toen dat niet gebeurde, was ze vijf down, -1100!

De klasse van dit team is dat iedereen gewoon doorgaat alsof het om het eerste spel van de dag gaat (catastrofale scores meteen 'parkeren', heet dat in psychologentaal). Langzaam maar zeker wist Nederland terug te komen in de wedstrijd. Van der Pas had op dit spel (zie diagram 3) een beter zicht dan 's werelds beste speelster, Daniela von Arnim.

West Noord Oost Zuid

vdPas Neh- Vriend Rau-

mert scheid

vArnim Pasman Auken Simons

- - pas pas

1 2SA 1) 4 5

???

1) Lage kleurenspel

Tot aan 5 ging het biedverloop op beide tafels hetzelfde. Op 5 stond west voor het blok. Von Arnim bood 6, dat één down ging, Van der Pas stelde zich tevreden met 5. Dat werd precies gemaakt en stelde de titel veilig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden