Vrouwenquotum komt niet van de grond

De benen van een vrouwelijke manager omringd door mannen. Beeld AFP
De benen van een vrouwelijke manager omringd door mannen.Beeld AFP

Nederland is het niet eens met de suggestie van Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie) om een quotum van 40 procent vrouwen in de besturen van beursgenoteerde bedrijven in te voeren.

Redactie

Samen met acht andere EU-lidstaten heeft Nederland dit Brussel laten weten, bevestigde een woordvoerster van Reding maandag. Reding neemt nota van de bezwaren, meldt de zegsvrouw. Zij benadrukte dat er nog geen definitief voorstel op tafel ligt.

Nederland loopt wereldwijd achter met het aantal vrouwen in bestuursfuncties van beursgenoteerde bedrijven. De landen die bezwaar maakten tegen de invoering van het quotum erkennen wel dat er te weinig vrouwen in de top van bedrijven zitten, maar vinden dat dat nationaal moet worden opgelost.

Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers, hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit, onderzocht de haalbaarheid van een quotavoorstel voor beursgenoteerde ondernemingen. Volgens Lückerath-Rovers zou een vrouwenquotum voor grote beursgenoteerde bedrijven geen enkel probleem zijn indien deze bedrijven afstappen van de automatische herbenoemingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden