Vrouwenprotest bij Klaagmuur

Steeds meer Israëlische vrouwen willen gewoon kunnen bidden bij de Klaagmuur. Ze accepteren de orthodoxe regels niet meer.

JERUZALEM - Terwijl de oude stad van Jeruzalem er rond zeven uur 's ochtends grotendeels verlaten bij ligt, is het bij de Klaagmuur al een drukte van belang. Een groep van zo'n honderd dames heeft zich opgesteld in het voor vrouwen afgeschermde gedeelte voor hun maandelijkse gebed. En dat terwijl hardop bidden voor vrouwen hier niet is toegestaan. Door die regel te negeren, binden ze de strijd aan met de ultra-orthodoxen, onder het toeziend oog van de hele natie.

Vlak voordat de dienst begint, arresteert de politie vijf vrouwen. Zij dragen gebedskleden en daarmee overtreden ze ook al de wet: dat is bij de Klaagmuur alleen voor mannen weggelegd. "Een schande", vindt de dertigjarige Sjira Pruce, die lid is van de religieuze actiegroep Vrouwen van de Muur. "Dit is een historische en heilige plek die voor iedereen toegankelijk moet zijn en geen ultra-orthodoxe synagoge."

Maar volgens het Hooggerechtshof moeten vrouwen zich gedragen naar het 'heersend gebruik' bij de Klaagmuur, het enige restant van de Tweede Joodse tempel die zo'n tweeduizend jaar geleden vernietigd werd. En die norm is ultra-orthodox.

De laatste maanden is de vrouwengroep in aantal gegroeid en zijn hun acties in Israël voorpaginanieuws. "Het is duidelijk dat het land schoon genoeg heeft van die ultra-orthodoxen met al hun regels", zegt de 19-jarige Doran Lavi.

Hij staat op een plastic stoel en kijkt uit over de vrouwen die ondanks de aanwezige militairen en een groepje sissende orthodoxe mannen, zingend bidden. "De ultra's betalen geen belasting, hun kinderen gaan het leger niet in en hier bij de Klaagmuur hebben ze het ook al voor het zeggen. Ze moeten leren dat Israël een vrij land is."

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe ziet de breed gedragen onvrede, ook bij joden in de diaspora. Daarom vroeg hij de directeur van The Jewish Agency, de voornaamste joodse immigratieorganisatie, om met een aantal Joodse leiders in Amerika tot een oplossing te komen.

Het plan is nog niet openbaar, maar naar verluidt zou een - nu nog archeologische - wand bij de Klaagmuur betrokken worden. De verlengde muur moet vervolgens in drieën gedeeld worden tussen mannen, vrouwen en een gemengd publiek. Dit kan echter jaren duren en bovendien staat halverwege het nieuw te gebruiken deel een trap die naar de Tempelberg leidt, de plek waar de Heilige Rotskoepel en de islamitische Al Aksa Moskee gevestigd zijn.

"Mocht het allemaal doorgaan, dan stemmen we zeker in", zegt Sjira Pruce. "Maar voor het zover is, blijven we gewoon hier bidden. Of ze ons arresteren of niet, we laten ons niet uitsluiten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden