Vrouwenopvang verstopt zich niet meer

Nieuw opvanghuis in Friesland heeft een open karakter Alleen bij écht gevaar naar geheim adres

Het grote gebouw aan de Holstmeerweg in Leeuwarden is niet te missen, met zijn witte hoekige gevel en vlaggen voor de deur. Precies de bedoeling van Fier Fryslân, de organisatie die er bedreigde meisjes opvangt. De Veilige Veste, zoals het nieuwe onderkomen heet, werd gisteren feestelijk geopend.

Het is de grote wens van Fier Fryslân om slachtoffers en potentiële slachtoffers van huiselijk geweld, loverboys, gedwongen prostitutie en eerwraak niet meer te verstoppen. Tot nu toe werden bedreigde meiden ondergebracht op geheime locaties. "Daarmee faciliteerden we eigenlijk het kat- en muisspel van zoeken en gevonden worden, daar werden we niet goed van", zegt Anke van Dijke, een van de twee Fier-directrices. Van Dijke vertelt dat een opgevangen meisje wel zeven keer moest verkassen naar een andere plek, omdat haar schuilplaats achterhaald werd.

Met De Veilige Veste zegt Fier Fryslân 'Kom maar op'. Een concept dat al langer opgeld doet in de wereld van relationeel geweld. Ook het Blijf van m'n Lijfhuis in Haarlem, het Oranje Huis, heeft een open karakter. Openheid tussen aanhalingstekens is het wel. Zonder uitgekiend beveiligingssysteem, camerabewaking en kogelvrij glas gaat het niet.

De Veilige Veste was eerder een politiebureau. Dankzij de nodige fondsen en schenkingen - de Postcodeloterij gaf bijvoorbeeld een half miljoen - werd het pand in negen maanden grondig en duurzaam verbouwd.

Boven zijn kamers voor 48 meiden, van dertien tot drieëntwintig jaar. Beneden zitten kleurrijke kantoren en andere faciliteiten. Fier Fryslân verzorgt opvang maar is ook een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, van mensenhandel tot zelfs oorlogsgeweld.

Werken aan de relatie tussen slachtoffers en daders of dreigers is een belangrijk doel. Dat was altijd al zo, als een meisje was gevlucht voor partner of familie werd daar direct contact mee gezocht. Van Dijke: "In zekere zin maakt het ons niet uit wie er slaat en wie er geslagen wordt. Wij willen dat het geweld stopt. En dat de mensen door kunnen met elkaar." Geprekken tussen de betrokkenen kunnen nu in de Veilige Veste worden gevoerd.

Nu de opvang zo vindbaar is, is de kans dat er boze lieden op de stoep staan wel groter, erkent Van Dijke. Het deert het team van Fier Frylân niet. "Er zijn maar weinig psychopaten in Nederland."

En er is vertrouwen in het screeningsbeleid. "Wij weten als het goed is al lang welk meisje gezocht wordt. Als de famile het meisje dood wil, of verstoting dreigt nemen wij onze maatregelen. Voor echte gevaarlijke situaties hebben wij nog drie geheime adressen."

Het mooie is ook dat naast De Veilige Veste een nieuw politiebureau zit. "We zijn hier helemaal op veiligheid ingericht. Ik denk dat het hier veiliger is dan op een anonieme locatie."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden