'Vrouwenhandel is een waanzinnig hardnekkig probleem'

© anp

Gedwongen prostitutie en vrouwenhandel zijn een hardnekkig probleem op de Amsterdamse Wallen. Daarom wil de Amsterdamse PvdA-wethouder Lodewijk Asscher dat de capaciteit van alle betrokken partijen, onder meer politie, justitie en gemeente, wordt vergroot.

Volgens schattingen van opsporingsdiensten is zeker de helft van de prostituees in de hoerenbuurt in handen van vrouwenhandelaren. Dat bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in de hoofdstad vrijdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Wethouder Lodewijk Asscher, die verantwoordelijk is voor Project 1012 om de Wallen op te schonen, is verontrust. 'Gedwongen prostitutie blijkt een waanzinnig hardnekkig probleem, omdat vrouwenhandel nu eenmaal zeer lucratief is'

Op de Wallen hebben vier groepen, uit Turkije, Hongarije, Roemenië en Bulgarije, het heft in handen als het gaat om vrouwenhandel en gedwongen prostitutie.

De opsporingsdiensten schatten dat zeker de helft van de prostituees op de Wallen in de greep is van vrouwenhandelaren. Prostituees moeten honderden euro's per dag afstaan en maken extreem lange werkdagen tot soms vijftien uur.

,,Als je praat met slachtoffers dan weet je dat dit heftige misdaad is'', zegt Asscher zondag in het KRO-programma Brandpunt. ,,Dan moet je er alles aan doen om het te bestrijden en iedereen weet ook, dan is er meer capaciteit nodig'', aldus de wethouder. ,,Het is in feite een internationaal probleem, dat vergt ook nationale aandacht.''

,,We moeten ons nu als één overheid opstellen. Iedereen moet een stapje extra zetten. Ik ben enthousiast over de manier waarop het kabinet zich tegen mensenhandel verzet en heb veel vertrouwen in minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven. Het is een zaak van lange adem en het komt nu echt aan op het Rijk", aldus Asscher.

De wethouder pleit naast voldoende capaciteit om daders op te sporen voor een hogere strafmaat en hij wil dat wordt gekeken naar mogelijkheden om zaken eenvoudiger te kunnen bewijzen.

Volgende week verschijnen er twee rapporten, een over mensenhandel en een over de gezamenlijke aanpak op de Wallen. Asscher wilde hierover al kwijt dat de conclusies niet meevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden