Sport

Vrouwen zorgen voor andere sfeer in een sportbestuur

Erica Terpstra in 2008 bij de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Peking, als voorzitter NOC-NSF. Beeld ANP

De voordracht van Anneke van Zanen als voorzitter bij NOC-NSF maakt andere vrouwelijke sportbestuurders blij. 

Erica Terpstra stak soms haar vinger omhoog tijdens vergaderingen van NOC-NSF. ‘Pas op hoor’, zei ze dan. ‘Anders wordt moeders boos.’ Het was een knipoog naar de overige bestuursleden, veelal man.

Met de voordracht van Anneke van Zanen als opvolger van André Bolhuis komt er voor de tweede keer in de geschiedenis van de sportkoepel een vrouw als voorzitter. Terpstra is er heel blij mee. “Ik vind Anneke ontzettend goed. En ik vind het leuk dat het een vrouw is.”

Apenrots

Anneke van Zanen-Nieberg is voorgedragen om Andre Bolhuis op te volgens als voorzitter van NOC*NSF. Van Zanen zat eerder in het bestuur als penningmeester.Beeld ANP

Toen Terpstra voorzitter was, van 2003 tot 2010, waren er nog amper vrouwelijke voorzitters bij de NOC’s. Het gaat volgens de voormalig politica nu ‘gestaag’ de goede kant op. Cijfers laten zien dat het aantal vrouwen in Nederlandse sportbesturen al jaren rond 20 procent ligt. Eén op de drie sportbonden heeft een bondsbestuur met alleen maar mannen. “In mijn tijd kende ik over de hele wereld nog 3 andere vrouwen als voorzitter. Bij één van de Olympische Spelen vormden we voor de grap een clubje, als weerstand tegen het old boys network. Er was eindelijk een opening gevonden voor vrouwen.”

Terpstra vindt dat vrouwen op een positieve manier een ‘andere sfeer’ brengen als ze een vergadering voorzitten. “Ik kan niet goed omschrijven wat dat dan precies is. Maar het is anders.”

Monique Kempff, voorzitter bij de turnbond KNGU, heeft wel een idee wat Terpstra bedoelt. “Ik denk dat vrouwen niet zo gauw op een apenrots klimmen. Die laten hun persoonlijke belang niet zo meespelen. Ze doen gewoon wat ze moeten doen.” De turnbond is een van de weinige sportbonden waarbij de vrouwen zelfs in de meerderheid zijn met vier vrouwen van zeven bestuursleden. Een goede mix, vindt Kempff, die zelf uit de generatie van de tweede feministische golf komt. “Ik heb vroeger in vrouwenhuizen gespreksgroepen geleid. Maar ik hou nu niet meer zo van die vrouwenclubjes. Je moet een wisselwerking, een mix, hebben. Wat kunnen wij leren van mannen, en wat leren zij van ons.”

Sneeuwbaleffect

Marcella Mesker, voormalig bestuurslid bij NOC-NSF, hoopt dat de voordracht van Van Zanen zorgt voor een sneeuwbaleffect in de diversiteit bij sportbesturen. “Ik heb het gevoel dat we op een kantelpunt zitten. Over het algemeen zijn sportbesturen nog mannelijk, oud en grijs. NOC-NSF heeft veel vrouwen in het bestuur, en het was al bijzonder toen Erica Terpstra voorzitter was. Laat Nederland een voorbeeld zijn.”

Maar dan moeten vrouwen wel vaker hun vinger opsteken, zegt Kempff. Ze kent genoeg vrouwen die ook een bestuursfunctie hadden geambieerd maar zich niet hebben gemeld toen er een vacature was. “Het is ook gewoon heel hard werken en een heel verantwoordelijke klus. Maar er zijn er genoeg die het hadden gekund.”

Mesker stipt ook nog het cliché aan dat vrouwen er vaker dan mannen voor kiezen om tijd met het gezin door te brengen. “Ik denk dat vrouwen er nu wel langzamerhand achter komen dat zoiets als een bestuursfunctie wel te combineren valt. Mannen denken nu ook vaker zo, soms kiezen ze ervoor om allebei een dag minder te werken.”

Lees ook: 

Ongelijkwaardigheid in de sport is geen vrouwenprobleem. Het is een probleem van ons allemaal

Sportvrouw Marijn de Vries, die eerst aandacht vestigde op seksueel misbruik, vraagt nu om waardering voor vrouwensport. Waarom reageren mannen daar zo akelig op?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden