Vrouwen zorgen, mannen klussen

Emancipatiemonitor waarschuwt dat mantelzorg vooral op schouders van vrouwen terechtkomt

Vrouwen zijn de afgelopen vijftien jaar wel meer gaan werken, maar mannen zijn niet meer gaan zorgen. Daar moet verandering in komen, vindt minister Jet Bussemaker van emancipatie.

In een reactie op de Emancipatiemonitor zei de PvdA-bewindsvrouw gisteren in deze krant, dat mannen ook moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor de zorg voor hun kinderen, en voor hulpbehoevende familieleden.

De Emancipatiemonitor die gisteren verscheen, laat zien dat zowel het onbetaalde als het betaalde werk ongelijk is verdeeld over de seksen.

Het anderhalfverdienersmodel blijft populair: de man werkt fulltime, de vrouw parttime. In het niet-betaalde werk hebben vrouwen een groter aandeel. Mannen doen minder in het huishouden en ze zorgen minder voor de kinderen.

Ze doen wel iets meer aan informele hulp, vrijwilligerswerk en doe-het-zelfklussen. Dat ze in de categorie informele hulp zo goed scoren, komt volgens de onderzoekers vooral doordat het klussen bij buren en vrienden daar onder valt, evenals oppassen op de kleinkinderen. Mannen zijn iets minder vaak mantelzorger dan vrouwen. Op die intensieve zorg voor familie of buren wordt in de participatiesamenleving juist steeds vaker een beroep gedaan. In de Emancipatiemonitor wordt de vrees uitgesproken dat dat vooral op de schouders van vrouwen terechtkomt.

Hiernaast vertellen drie vierdejaarsstudenten van hogeschool Windesheim in Zwolle hoe zij de rolverdeling zien als zij gaan werken.

Ik kom te weinig bij oma

Erwin Veldman (23) uit Nijkerk vierdejaars Industrieel Product Ontwerpen

"Mijn moeder was altijd thuis en mijn vader werkte fulltime. Dat is een ideaalbeeld, ik weet niet of dat haalbaar is als je met z'n tweeën bent. Dan moet je wel van één salaris rond kunnen komen. Als er kinderen komen, moeten er afspraken gemaakt worden. Als je allebei vijf dagen werkt, heb je weinig tijd om voor je kinderen te zorgen. Ik zeg dan niet gelijk dat mijn vriendin of vrouw thuis moet blijven. In principe heb ik er niks op tegen als zij fulltime zou werken, maar je moet ook kijken hoe het loopt. Als bijvoorbeeld mijn moeder later zorg nodig heeft, dan hoop ik dat ik me daartoe kan zetten, en dat ik mijn moeder op dat moment belangrijker vind dan werk. Met mijn opa en oma ga ik weleens ergens naartoe, maar meestal kom ik gewoon op bezoek. Wel veel te weinig. Ik denk niet heel vaak na over die zorg. Al denk ik wel dat vrouwen daar iets beter in zijn dan de meeste mannen."

Ik kan best schoonmaken

Thijs van der Wal (26) uit Tubbergen vierdejaars Sportmanagement (Calo)

"Voor mij zitten man en vrouw niet per se vast in een bepaalde rol. Mijn vader werkte terwijl mijn moeder thuis was, maar ik zou het geen probleem vinden als mijn toekomstige vriendin vijf dagen per week wil werken. Dat komt misschien ook omdat ik niet direct behoefte aan kinderen heb. Dan hoef je met veel minder rekening te houden. Ik ga er niet van uit dat ik de mogelijkheid heb om vrij te nemen om voor mijn ouders te zorgen als dat nodig is. Als je minder werkt, verdien je ook minder en ik weet niet of ik dan nog rond kan komen. Maar ik denk wel dat mannen prima kunnen zorgen. Mijn broer zit in de zorg en die is daar heel goed in. Iedereen zou de kans moeten krijgen om zijn eigen talenten in te zetten. Boodschappen doen of schoonmaken kan ik best doen, maar de persoonlijke hygiëne laat ik liever aan iemand anders over."

Mijn vrouw zorgt, ik kook

Niek Overweg (23) uit Genemuiden vierdejaars Lerarenopleiding Aardrijkskunde

"Mijn vrouw en ik proberen zo veel mogelijk om de beurt thuis te zijn voor ons dochtertje van 2,5. Zij werkt in de zorg en heeft dus ook wel eens een nacht- of weekenddienst terwijl ik doordeweeks veel weg ben. Daarom doe ik nu ook wat minder huishoudelijk werk, qua tijd kom ik er niet aan toe. De meeste zorgtaken in huis komen nu op mijn vrouw neer. Mijn vader was vroeger een dag in de week thuis en dan kookte hij vaak. Dat vind ik ook leuk, dus als ik kan zorg ik voor de boodschappen en het eten. Als ik straks afgestudeerd ben, wil ik niet volledig werken. Vier dagen per week lijkt me mooi. Ik denk niet dat mijn vrouw zo veel wil werken. Waarschijnlijk zullen we uitkomen op een verdeling van ongeveer 70/30, dan blijf ik wel de hoofdkostwinner. Het zorgen voor je familie is volgens mij meer een verantwoordelijkheid van kinderen dan van kleinkinderen. Ik vind niet dat ik later tegen mijn dochter kan zeggen: 'Ga eens wat voor opa en oma doen'. Tenzij ze dat zelf wil natuurlijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden