Vrouwen zijn vrijgeviger. Dat ligt in hun aard.
Wie wel eens met een collectebus over straat loopt, weet het misschien allang: vrouwen geven meer aan goede doelen. Genereuzer, socialer, het lijkt in hun aard te liggen. Of is het cultureel bepaald, een kwestie van verwachtingen uit de maatschappij?
Geëmancipeerd is anders, maar nieuw onderzoek lijkt te wijzen op harde verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein zelf. Een team van Zwitsers, Duitsers en Nederlanders laat in vakblad Nature Human Behaviour zien dat vrouwen meer voldoening halen uit sociaal of genereus gedrag. Het delen van geld maakt in hen meer dopamine vrij, een signaalstofje in de hersenen dat een belonend gevoel geeft.
Hypothetisch geld
Om te testen of dat beloningssysteem inderdaad anders werkt, kregen groepen mannen en vrouwen hypothetisch geld om al dan niet weg te geven. Werd hun dopamineproductie daarbij kunstmatig onderdrukt (weg beloningsgevoel) dan hielden de vrouwen meer geld in eigen zak. Zonder dopamineonderdrukkers toonde 51 procent van de vrouwen zich vrijgevig, met die onderdrukkers daalde dat naar 45 procent. Bij mannen was dat juist omgekeerd: die lijken door hun brein te worden beloond bij zelfzuchtigheid. Anders gezegd: mannen kunnen er ook niets aan doen dat ze af en toe de hork uithangen - 't is het beloningssysteem, hè.
Zoals de niet-betrokken hoogleraar Gina Rippon tegen de Britse krant The Guardian zegt, gaat het hier om een klein effect. Daarnaast kan, ondanks deze biologische uitleg achter de collectebus, cultuur alsnog de doorslaggevende verklaring zijn voor het verschil. Het brein is in ontwikkeling, bij de geboorte ligt het nog niet helemaal vast.
Lees ook: 'Testosteron wordt zwaar overschat'