'Vrouwen zijn veel te gespannen om zwanger te worden bij verkrachting'

Voor- en tegenstanders van abortus (pro-choice vs. pro-life) protesteren in januari in Washington DC. Beeld AFP
Voor- en tegenstanders van abortus (pro-choice vs. pro-life) protesteren in januari in Washington DC.Beeld AFP

Todd Akin, de Republikein uit Missouri, die zondag in een tv-interview beweerde dat vrouwen niet zwanger kunnen worden door verkrachting, heeft dat idee niet van zichzelf. In feite heeft hij het van ene Dr. John C. Willke, die zijn 'theorie' al in de jaren tachtig verspreidde en nog steeds achter zijn ideeën staat.

Redactie

Willke, nog altijd actief als arts, was gedurende ongeveer een decennium de voorzitter van een vereniging met de ondubbelzinnige naam Nationaal Recht op Leven Comité, die strijdt tegen de legalisering van abortus. Jarenlang trachtte Willke mensen wijs te maken dat vrouwen fysiek niet in staat zijn zwanger te worden als ze verkracht worden. Toen, naar aanleiding van Akins woorden, hem maandag werd gevraagd naar zijn oude theorie, bleek de man er nog altijd vierkant achter te staan. Dat meldt de website The New Republic.

'Het is een traumatisch iets - daardoor is ze, zullen we zeggen, daardoor is ze gespannen', aldus Willke in een gesprek met The New York Times gisteren. 'Ze is angstig, gespannen, enzovoort. En sperma, wanneer ingebracht in haar vagina, zal minder kans hebben haar te bevruchten', aldus Willke.

Mitt Romney
Willke steunde in 2008 de gooi naar het presidentschap die de huidige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney toen ook al deed. Destijds was het een feit waar Romney zeer over te spreken was. 'Ik ben trots de steun te hebben verdiend van een man die zoveel heeft gedaan voor de 'pro-leven-beweging' in ons land. Hij weet hoe belangrijk het is om iemand in Washington te hebben die zich actief zal inzetten voor een pro-leven-beleid', zou Romney gezegd hebben tegen de New York Daily News in 2007. Nu wist de Republikein niet hoe snel hij afstand moest nemen van de uitlatingen van Akin.

Overigens heeft Willke nog meer meningen over zwangerschap en abortus die op zijn minst afwijkend te noemen zijn. Zo beweert hij dat abortus niet veiliger is geworden door de legalisering ervan. Volgens Willke maakt het niets uit in het aantal vrouwen dat sterft door toedoen van een abortus, uitgevoerd door een gespecialiseerd medisch team in een hygiënische kliniek dan wel illegaal.

In een interview met persbureau AP uit 1989 beweerde Willke dat sinds de legalisering van abortus er geen vermindering was in de mortaliteitscijfers tussen 1967 en 1973 en '74. Hoe Willke tot zijn bevindingen kwam, is onduidelijk, omdat hij zelf in hetzelfde interview toegeeft dat 'niemand een flauw idee heeft van het aantal abortussen uitgevoerd in de VS voor 1973.

Mortaliteit
Nochtans verscheen er al in 1987 een artikel in het American Journal of Obstetrics & Gynaecology over een studie die aantoonde dat de mortaliteit van vrouwen na een legale abortus met bijna het vijfvoudige was afgenomen, van 4,1 per 100.000 in 1972 tot 0,8 in 1982.

Eveneens gelooft Willke dat de morning-afterpil kanker veroorzaakt. In een artikel uit 1988 van UPI, een toenmalig gerenommeerd persagentschap, claimt Willke dat de stof in de pil vergelijkbaar is met het kankerverwekkende hormoon diethylstilbestrol (DES). Hoewel aanneembaar, toonden wetenschappers aan dat ook die bewering onzin is.

'Biologisch gezien is de stof in de pil niet vergelijkbaar met DES. Het is heel, heel verschillend', schreef professor in gynaecologie en verloskunde David A. Grimes in een reactie op Willkes bewering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden