'Vrouwen zijn slordiger dan mannen'

In Huize Zandpoort in Deventer wonen drie vrouwen en drie mannen. Irritaties zijn er nauwelijks, behalve over de douche. In het putje liggen vaak lange haren.

,,De wc-bril moet omlaag, anders zwaait er wat”, zegt Arno Osinga (24), student vastgoed en makelaardij. ,,Maar verder merk ik nergens aan dat ik met vrouwen in een huis woon. O ja, toch: de haren in het doucheputje. Daar erger ik mij aan. Het zijn er altijd veel, en van die lange.”

Arno is een van de zes bewoners van Huize Zandpoort, een studentenhuis midden in het centrum van Deventer waar evenveel mannen als vrouwen wonen. Het stereotiepe beeld dat vrouwen schoonmaken en mannen klussen, gaat volgens deze studenten niet op.

,,Je kunt de boel beter omdraaien”, zegt Justin Meerenburgh (23), student aan de Hoge Hotelschool in Apeldoorn. ,,De vrouwen sjouwen en de mannen maken schoon.” Volgens Arno is dat 'niet helemaal waar'.

,,Als er iets kapotgaat, ben ik degene die de huisbaas belt en lampen en kabels vervangt.” Volgens Eelke Blokker (24), net afgestudeerd in integrale veiligheidskunde en nu werkzaam bij de gemeente Zwolle, zetten hij en Justin het vuilnis altijd buiten. Fieke Payens (24), student religie studies aan de Universiteit van Amsterdam, kijkt haar vriend Eelke verontwaardigd aan.

,,Hallo, ik breng altijd het glas weg.”

De zes studenten zijn bijeengekomen op de kamer van Fieke. Ze zitten op de donkerblauwe sofa en bijpassende poefen. Aan de muur hangen afbeeldingen van Jezus. De religiestudente vult Marokkaanse theeglaasjes met wijn. Zij en Nanda Peters (23), student personeel en arbeid in Deventer, hebben eerst in een studentenhuis gewoond met alleen maar vrouwen. Ze kunnen dus vergelijken. ,,Geef maar mij een gemengd huis”, zegt Fieke met een zucht. ,,Ik woonde in een huis met vier vrouwen. Je zou denken dat het daar schoon was, maar slechts één van ons maakte schoon en in de keuken stond altijd een afwas van een paar weken.”

Volgens Eelke zijn vrouwen veel slordiger dan mannen. Elena van der Meer (20), student aan de pedagogische academie, lacht.

,,Het gaat vast over mij, want nu kijken jullie allemaal naar mij. Ik ben ook chaotisch.” Ook Nanda vindt mannen veel schoner dan vrouwen, al heeft ze hier geen verklaring voor. ,,Ik ben heel 'opruimerig', kennelijk werkt dat aanstekelijk”, veronderstelt Eelke. In het vrouwenhuis waar Nanda in Hengelo woonde, werd veel geroddeld. Elena:

,,Ik ben blij dat hier ook mannen wonen. Dan heb je tenminste geen last van dat bitchy gedoe.” Als er al onenigheid ontstaat, gaat dat volgens de zes studenten altijd over de douche. Fieke: ,,Alleen daar hebben we een schoonmaakrooster voor.” Maar volgens haar houdt niemand zich hieraan. ,,Ik klop dan altijd weer aan bij degene die aan de beurt is. Nu, we het er toch over hebben: Arno, jij moest het afgelopen week doen”, zegt ze vermanend.

Samen eten of stappen doen deze studenten uit Deventer niet. Eelke: ,,We hebben allemaal ons eigen leven en onze eigen vrienden. Op verjaardagen drinken we wel een biertje met elkaar.” Samen koken vinden ze alleen maar lastig, omdat iedereen een ander dagritme en eetpatroon heeft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden