Vrouwen zijn ‘seksspeeltjes’ voor Noord-Koreaanse gezagsdragers

Veel Noord-Koreaanse gezaghebbers maken zich schuldig aan seksueel geweld. Beeld Rapport HRW
Veel Noord-Koreaanse gezaghebbers maken zich schuldig aan seksueel geweld.Beeld Rapport HRW

Veel Noord-Koreaanse vrouwen lijden ernstig onder seksueel geweld, schrijft Human Rights Watch.

Gijs Moes

Aanranding en seksueel geweld zijn zo gewoon in Noord-Korea dat ze door veel vrouwen worden gezien als een deel van het dagelijks leven. Die conclusie trekt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op basis van interviews met meer dan honderd Noord-Koreanen die het land zijn ontvlucht.

HRW noemt seksueel misbruik door Noord-Koreaanse overheidsdienaren ‘endemisch’. De geïnterviewden beschrijven misbruik, aanranding en verkrachting door politieagenten, cipiers, militairen en andere ambtenaren, zoals degenen die de groeiende sector van vrije markten controleren. Zij dwingen vrouwen geregeld tot seksuele handelingen, in ruil voor een plek op de markt.

Oh Jung-hee, een handelaar die door HRW werd geïnterviewd, beschrijft het misbruik door marktmeesters en politie. Zij beschouwen deze vrouwen als hun ‘seksspeeltjes’, zegt Oh in het rapport.

Haar ervaringen bevestigen wat de onderzoekers van HRW van meer vrouwen hoorden over seksueel geweld: “Het gebeurt zo vaak dat niemand denkt dat het ernstig is. We realiseren het ons niet eens als we van slag zijn”, zegt Oh. “Maar we zijn menselijk en we voelen het. Dus soms huil je ’s nachts zomaar en je weet niet waarom.”

Illustrations, drawn by former North Korean propaganda artist Choi Seong Guk, are inspired by the artist's experience in North Korea and the testimonies of survivors included in this report. Any resemblance to actual persons living or dead is coincidental; these are not intended as portraits of actual people or events but of typical scenarios. Beeld Rapport HRW
Illustrations, drawn by former North Korean propaganda artist Choi Seong Guk, are inspired by the artist's experience in North Korea and the testimonies of survivors included in this report. Any resemblance to actual persons living or dead is coincidental; these are not intended as portraits of actual people or events but of typical scenarios.Beeld Rapport HRW

Park Young-hee, een vrouw die naar China was gevlucht en werd teruggestuurd naar Noord-Korea, werd in de cel misbruikt. De agent die haar moest ondervragen betastte haar. Omdat ze het gevoel had dat ze haar leven niet zeker was, liet ze hem maar begaan en gaf ze antwoord op intieme vragen die hij stelde.

Socialistisch paradijs

Noord-Korea presenteert zichzelf als een socialistisch paradijs waar misdaad nauwelijks voorkomt. In cijfers die het land aan de Verenigde Naties meldt, staat dat er in 2015 vijf mensen werden veroordeeld wegens verkrachting. Het HRW-rapport schetst echter een heel ander beeld. “Na dit rapport kan Noord-Korea niet meer zeggen dat seksueel geweld niet voorkomt”, zegt HRW-topman Kenneth Roth. “Ze moeten dus of hun toon aanpassen of het probleem oplossen.”

Seksueel geweld is zo’n taboe in Noord-Korea dat er amper woorden voor zijn. Volgens de onderzoekers van HRW bestaat er in het land geen duidelijke definitie van huiselijk of seksueel geweld. Voor zover er over wordt gesproken, gebeurt dat in woorden die de ernst van de zaak verbloemen.

Veel van de geïnterviewden zijn de afgelopen jaren gevlucht. Naast vrouwen die slachtoffer waren van seksueel geweld, heeft HRW ook gesproken met voormalige ambtenaren. Human Rights Watch erkent dat de ruim honderd interviews geen statistisch verantwoord beeld kunnen geven. Maar een andere organisatie, Korea Future Initiative, kwam in maart in een rapport tot de conclusie dat de Noord-Koreaanse overheid doordrongen is van een ‘nauw verhulde vrouwenhaat’.

Zinloze poging

De Noord-Koreaanse delegatie bij de VN in Genève ontkent de bevindingen van HRW in een verklaring. Het rapport is volgens die verklaring ‘een zinloze poging van vijandige krachten’ om de toenadering tussen Noord-Korea en andere landen te dwarsbomen door over de ‘zogenoemde mensenrechten’ te beginnen. Dat gebeurt volgens Noord-Korea met ‘ongefundeerde en verzonnen verhalen’.

In de topontmoetingen tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en zijn Amerikaanse collega Donald Trump spelen de mensenrechten tot nu toe nauwelijks een rol. In ieder geval hebben Moon en Trump er openlijk niet over gesproken, voor of na hun gesprekken met Kim. Mensenrechtenorganisaties hebben hen daarom bekritiseerd.

Lees ook:

Waarom Trump hoognodig over meer dan alleen kernwapens moet praten met Noord-Korea

De vele miljoenen die Pyongyang besteedt aan kernwapens, komen nu niet ten goede aan de bevolking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden