Vrouwen zijn beter op school, mannen gaan er met het geld vandoor

null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoewel meisjes hun schooltijd soepeler doorlopen dan jongens (die er vaak een potje van maken), krijgen mannen toch eerder een baan en verdienen ze meer dan vrouwen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS).

Redactie

Het is een klassiek beeld: een klaslokaal waarin de jongens keten en vliegtuigjes gooien en de meisjes (hoewel ze soms kletsen) zich als ware studiebollen over hun boeken buigen. Volgens nieuwe cijfers van het CBS klopt dit beeld, want meisjes doen het op allerlei manieren beter op school dan jongens.

Een rijtje overwinningen voor meisjes: in het voortgezet onderwijs zijn ze slimmer, vaker dan jongens doen ze havo of vwo. Daarbij volgen ze vaker een opleiding in het hoger onderwijs. Jonge vrouwen studeren ook sneller af dan hun mannelijke meestudenten.

Hindernissen voor jongens
Jongens hebben vaker dan meisjes leerproblemen en daardoor meer behoefte aan ondersteuning. Op het speciaal onderwijs - waar leerlingen veel meer hulp krijgen - zitten dan ook drie keer zoveel jongens als meisjes.

Omdat ook probleemgedrag bij jongens vaker voorkomt, hebben zij vaker te maken met Jeugdzorg dan meisjes. In 2013 kwamen 23.300 jongens van 12-18 bij Jeugdzorg terecht en maar 18.900 meisjes.

null Beeld CBS
Beeld CBS

Dat jongens meer leer- en gedragsproblemen hebben, draagt eraan bij dat ze vaker blijven zitten. Ook verlaten ze vaker dan hun vlijtige vrouwelijke medeleerlingen vroegtijdig de schoolbanken. In 2014 had één op de tien jonge mannen van 18 - 25 jaar geen startkwalificatie (dat is een havo-, vwo- of mbo-diploma op niveau 2). Bij vrouwelijke leeftijdsgenoten lag dit 7 procent lager.

Mannen vangen meer
Dat jongens er een potje van maken tijdens hun schooltijd, straalt niet af op hun kansen op de arbeidsmarkt. Daar verslaan ze vrouwen nog steeds. 80 procent van de mannen tussen de 15 en 25 die niet meer naar school gaat had werk in het eerste kwartaal van 2015. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie is dat 78 procent.

Een oorzaak hiervan is dat jonge mannen bijna twee keer zo vaak voltijd werken, 71 procent tegenover 37 procent voor vrouwen. Mede hierdoor ligt het inkomen van jonge mannen (21 duizend euro) op jaarbasis hoger dan dat van jonge vrouwen (17 duizend euro). Mannen vangen dus 4.000 euro meer.

Dat het carrièreperspectief voor vrouwen over het algemeen slechter is, wordt ook veroorzaakt door het vele deeltijdwerk. Het is moeilijker leiding geven als manager, als je de helft van de tijd thuis bij de kinderen bent. Een schrale troost: volgens het CBS hebben moeders die wél voltijd werken toch even vaak een managersfunctie als vaders die voltijd werken. Aan de capaciteiten ligt het dus niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden