Vrouwen willen niet op hun 50ste moeder worden

(trouw) Beeld
(trouw)

Vrouwen, maar ook mannen, zouden zich minder moeten laten sturen door hun omgeving bij de keuze voor kinderen. Dat is pas emancipatie, meent het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit, E-Quality.

door Ingrid Weel

„Bepaalde ontwikkelingen kun je niet tegengaan, maar het merendeel van de vrouwen zit er echt niet op te wachten om op hun 50ste moeder te worden", weet Joan Ferrier, directeur van E-Quality. Een groot deel van de vrouwen dat na hun 30ste voor het eerst moeder wordt, had eigenlijk liever eerder een kind gekregen. Ferrier: „Daarom is het belangrijker om te investeren in goede mogelijkheden voor vroeger moederschap."

De maatschappelijke druk zorgt er vaak voor dat vrouwen laat kinderen krijgen. Als vrouwen veel eerder dan met 28, 29 jaar hun eerste kind krijgen, heeft iedereen daar een mening over. Deze vrouwen genieten niet van hun vrijheid en het belemmert hun opleiding en carrière. Te laat is trouwens ook niet goed, want dat is ongezond voor moeder en kind en jaagt de gemeenschap op medische kosten.

Dat laat eigenlijk maar een bandbreedte van een paar jaar over waarbinnen kinderen krijgen binnen de norm past, stelt E-Quality in haar essay ’Keuzevrijheid rond ouderschap’. Terwijl de vraag of je kinderen wilt, en zo ja wanneer, een beslissing is die iedereen vrij moet kunnen nemen. Pas dan past het bij hoe jij zelf je leven wilt inrichten en waar je aan toe bent. Je laten sturen door de maatschappelijke norm is niet bepaald geëmancipeerd.

Ferrier heeft geen moeite met de leeftijdsgrens van 50 jaar. „Oudere vrouwen vinden zichzelf vaak stabieler, en zeggen ook echt iets te bieden te hebben aan hun kind." Maar ze hoopt wel dat er goede voorlichting komt over alle risico’s die dat met zich meebrengt. „Het idee wordt gecreëerd dat alles maakbaar is, maar een behandeling waarbij bevruchte eicellen worden teruggeplaatst, is zwaar, en het is geen wet van meden en perzen dat er een kind komt."

Momenteel is 45 procent van de moeders die hun eerste kind krijgt 30 jaar of ouder. Elf procent van de vrouwen wordt voor het eerst moeder na hun 35ste, en 5 procent na hun 38ste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden