Opinie

Vrouwen willen alles tegelijk, maar waarom?

Sabine Uitslag stelt zich geen kandidaat meer voor het CDA. Beeld
Sabine Uitslag stelt zich geen kandidaat meer voor het CDA.

We leven alsof alles bereikt moet zijn in de jaren dat we nog jong, mooi en strak zijn. Het leven duurt nog lang genoeg.


In de politiek is een ware exodus gaande. Vele jonge moeders verlaten het pluche. Daarbij gaat het onder anderen om Nebahat Albayrak, Sharon Dijksma, Mirjam Sterk, Mariko Peters en Esmé Wiegman. Ook Sabine Uitslag - sinds kort moeder van Anna-Belle - stelt zich geen kandidaat meer voor het CDA. Of het moederschap daar een rol in speelt? "O nee," zegt Uitslag snel. "Ik zou het liefst een baan hebben van honderd uur per week." Ook Albayrak lichtte haar vertrek uit de Tweede Kamer zo politiek correct mogelijk toe: "Ik wil meer tijd aan mijn carrière besteden." Want zeggen dat je gewoon wat meer tijd met je gezin wilt doorbrengen is absoluut not done. Wouter Bos heeft het geweten.

Toch blijft het vreemd. Want hebben we ons als vrouwen niet in een bepaalde impasse laten drukken? Het doorsnee-levensscript van de hoogopgeleide vrouw ziet er anno 2012 als volgt uit: eerst zolang mogelijk jong blijven, studeren, doorstuderen, eventueel promoveren, carrière maken... en ergens zo rond de 35 begint pas het besef van eindigheid door te dringen.

Dan tikt de biologische klok onbarmhartig voort, raken de eitjes op en is het nu of nooit. Juist in de grote storm van het leven komt er nog eens een kind bij. Of twee. Omdat dat toch al niet iets is wat je er even bij doet, moet er plotseling van alles tegelijk. Orders binnenslepen, een jaar lang borstvoeding geven, er altijd patent uitzien, een goede minnares zijn en een groot sociaal netwerk in stand houden.

Soms zie ik deze moeders 's ochtends in dikke bakken langs de crèches scheuren. Op pumps, met in de ene hand de telefoon en aktetas en aan de andere hand een koter met ongekamde haardos en snottebel. Vroeger benijdde ik deze combimoeders (want ze kregen het toch maar allemaal voor elkaar), nu ben ik er zelf ook één.

Geen toekomst meer
Een vraag die blijft hangen, is waarom de samenleving steevast van ons verwacht dat we alles tegelijk doen. Of liever nog: waarom we dat van onszélf verwachten. We leven alsof er na ons veertigste geen toekomst meer is. Alsof alles bereikt moet zijn in de jaren dat we nog jong, mooi en strak zijn.

De huidige trend is dat mensen steeds ouder worden en steeds langer productief zijn. Doorwerken tot je 67ste wordt tegenwoordig zelfs wenselijk geacht. Dus is het reëel dat we krampachtig vasthouden aan de jeugd, als de tijd waarin alles gebeuren moet? Of moeten we er misschien toch aan dat - zoals koning Salomo al zei - alle dingen in het leven hun eigen tijd hebben? Voor jong moederschap is bijvoorbeeld heel wat te zeggen. Niet alleen om medische redenen, maar temeer omdat een gezin zich gemakkelijker laat combineren met een studie dan met een topcarrière. En omdat kinderen snel groot worden, heb je zo weer de hele wereld aan je voeten. Dan kun je alsnog helemaal in de volste versnelling, of met je hoofd door het glazen plafond als het meezit. En dat zonder slapeloze nachten, kolfsessies op werk en ratrace van en naar de crèche.

Het wordt hoog tijd voor een nieuwe state of mind. In een samenleving waar mensen met gemak tachtig worden en de technologie steeds vaker het zware lichamelijk werk vervangt, is die jeugdigheidscultus toch wel wat achterhaald. Het wordt hoog tijd om te denken in termen van het levensloopscenario. Dat pleit voor zwangerschapsregelingen en opvang op universiteiten, een warm welkom voor 40-plussers op de arbeidsmarkt en voor de toegankelijkheid van studies en masters voor iedereen die gemotiveerd is om een carrièremove te maken. Dan zal duidelijk worden dat vrouwen echt wel willen. Ze willen alleen niet alles tegelijkertijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden