Vrouwen vallen voor Marijnissen

Van onze verslaggeefster

Als vrouwen het voor het zeggen hadden, dan zou de SP of GroenLinks regeren. Noch Wouter Bos noch Jan Peter Balkenende zou premier worden.

Althans, dat vinden zo’n 4000 lezeressen van zestien vrouwenbladen. Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van uitgeverij Sanoma. De 4000 lezeressen hebben via de website www.alsvrouwenhetvoorhetzeggenhadden.nl hun politieke voorkeur kenbaar gemaakt. De Hond vergeleek de resultaten met een eigen steekproef onder 1000 vrouwen. Gisteren presenteerde hij de resultaten in het kader van de BladenMakerWeek – een jaarlijkse bijeenkomst voor professionele bladenmakers.

De toename aan populariteit onder vrouwen voor de SP wordt volgens De Hond veroorzaakt doordat de SP ’de nieuwe PvdA’ is. „Veel vrouwen vertrouwen Marijnissen. Daarnaast stemmen vrouwen emotioneler dan mannen.”

Dat vrouwen linkser stemmen dan mannen, verraste De Hond niet. Maar de bladenmakers reageerden wel verbaasd op de politieke keuzen van hún lezeressen. Door vragen van De Hond over hoe links of rechts zij dachten dat hun lezeressen waren – met daarbij totaal afwijkende schattingen dan het resultaat – leek de bijeenkomst wel een talkshow ’Ken je doelgroep’. Wat opviel, was dat de meeste lezeressen Bos en Balkenende beiden niet geschikt vonden voor het premierschap.

Verder blijken de lezeressen van het blad Happinez het meest links te zijn, terwijl 71 procent van de Viva-lezeressen worden gerekend tot de ’Wouters Angels’, fans van Wouter Bos. De ’Balkenende Babes’ zitten vooral bij Nouveau, hoewel 62 procent van de lezeressen van Zin hem ook graag premier ziet worden. De Viva reikte de ’Spicy Award’, voor de pittigste politica, uit aan Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden