Vrouwen schrijven prachtboeken

Schrijven mannen grootse boeken? Als ze dat doen, dan is me dat compleet ontgaan. De meest briljante, ontroerende en meeslepende verhalen die ik ooit gelezen heb, waren allemaal geschreven door vrouwen. Natuurlijk zijn er ook mannen die heel aardig schrijven. Maar het ’hemel-wat-mooi’ gevoel krijg ik alleen bij de verhalen van sommige vrouwelijke schrijvers. Of zij prijzen winnen, is voor mij als lezer niet relevant. Maar als je me nu gaat vertellen dat zij consequent worden genegeerd door jury’s, vind ik dat knap oneerlijk. Misschien ga ik me daar nog wel eens druk over maken. Nu is het voorleestijd en mijn zoon en ik reizen af naar een andere dimensie: Narnia. Hemel wat is dat mooi. Geschreven door – krijg nou wat! – een man. Nu ik erover nadenk: bij het voorleesvoer kom ik geregeld briljante schrijvers tegen. Ik neem mijn woorden terug. Mannen kunnen wel degelijk grootse kinderboeken schrijven.

Rosalinde van Mansum Amsterdam

Eeuwen lang al verschillen het vrouwelijk en mannelijk bewustzijn van elkaar, o.a. door uiteenlopende leefomstandigheden. In onze cultuur is daar in de vorige eeuw wel verandering gekomen, maar het patriarchaal denken verandert minder snel. Vrouwen schrijven nog niet zo lang hun grote verhaal, het verhaal van mannen is herkenbaarder en wordt meer gewaardeerd door de langere geschiedenis. Prachtige ’vrouwenboeken’ krijgen de Opzijprijs, of de Anna Bijnsprijs, maar niet die van de Libris of de Ako. Kan het te maken hebben met een patriarchaal bewustzijn van de juryleden?

Lies van der Heide Drunen

’Joanne’ Rowling verkoopt niet. Een mooie titel voor een grootse roman over het literaire wel en wee van schrijfsters. De vraag of de auteur van zo’n boek een man of een vrouw moet zijn, is delicaat. Een extreem experiment kan misschien opheldering verschaffen. Een vrouwelijke en een mannelijke auteur met ieder een eigen roman, maar dat zij de voornaam veranderen. Ik las van Anna Enquist ’Contrapunt’. Haar roman overrompelt de ’Doctor Faustus’ van Thomas Mann. Ach, ja. Die nominaties. Broodgeld van een mecenas met een voorkeur. Maar zoals is opgemerkt: ’Joanne’ verkoopt niet. Zij schrijft.

René Jacobs Amsterdam

In de tijd dat mannen schrijven, begieten hun vrouwen de plantjes, sorteren ze de was, schrijven ze verjaardagskaarten, geven ze kusjes op zere knieën, ontluizen ze kinderen, collecteren ze voor de Hersenstichting, bemantelzorgen ze hun moeder, fietsen ze met twee zijtassen naar de markt, schikken ze tulpen in vazen, knutselen ze dertig verantwoorde traktaties voor hun jarig kind, kopen ze ondergoed en bier voor die man, prijzen ze hem de hemel in, masseren met fluwelen handen het writers block uit z’n lijf en hebben hem hartstochtelijk lief.

De tijd die ze over hebben is net genoeg om de krant door te kijken.

Vrouwen kunnen zoveel meer dan schrijven. Zij produceren meesterwerken bij de vleet....voor hun prijsdier. Altijd prijs, dus.

Titia Dijk-Gilhuis Harderwijk

Zowel mannen als vrouwen kunnen vaak prachtig voordragen uit hun boeken. Niemand, man noch vrouw, kan dat zo mooi als Antjie Krog. Taal als communicatiemuziek. Doet poëzie nog mee? Kun je fictie en literaire non-fictie wel met elkaar vergelijken? Er zijn mannen en vrouwen die lezen, sporten, regeren of anderszins iets doen en er zijn er die jureren. Juryvoorzitter Ako-literatuurprijs 2010 is vrouwe Femke Halsema. Prijzen echt verdienen begint bij kinderen. Gelukkig. Want die zogenaamde ontlezende jeugd heeft de toekomst. Maak covers zonder foto’s en begin gewoon te lezen, zoals de auteur, man of vrouw, ook gewoon begonnen is te schrijven.

Gerry van Rheenen Groningen

Kan het dat mannen in hun kinderjaren zo akelig zijn kort gehouden door hun moeder dat ze daardoor op latere leeftijd de opgelopen trauma’s gaan verwerken door te schrijven, in plaats van de midlife crisis het hoofd te bieden door simpelweg te scheiden? Schrijf het van je af, boor alle lagen van jezelf aan, open de kamer van je fantasie.

Dick Pletting Santpoort

De vraag: zijn alleen mannen in staat om grootse en prijswinnende boeken te schrijven kan alleen maar met een volmondig ja worden beantwoord. Helaas, het is niet anders. Je kunt er lang en breed over stoeien maar mannen durven nu eenmaal meer, houden meer van avontuur en kunnen dat nog boeiend opschrijven ook. Daar komt het in het kort op neer.

Henk Sieben Rekken

Toen ik 10 jaar was las ik Nynke van Hichtum.

Met 20 jaar: Marga Minco.

Met 30: Carry van Bruggen.

Met 40 las ik, met mijn dochters mee, Thea Beckman.

Met 50 jaar: Hella Haasse.

Met 60: Anna Enquist.

En nu heb ik nog zes jaar de tijd om te bepalen wie op mijn zeventigste de kroon verdient.

Hanneke Bijstra Drachten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden