Vrouwen op 1 mei in zorgstaking, voor een dag

Publiekscampagne stelt ongelijke zorgverdeling tussen man en vrouw aan de kaak

Op vrijdag 1 mei gaat Benedit Kool (38) níet bij haar bejaarde buurvrouw langs en ook niet bij haar zieke moeder. En ze zoekt nog een oppas voor haar vierjarige zoontje Nick.

Kool gaat namelijk een dag staken, net als duizenden andere deelneemsters aan #ikbenerevenniet, een publiekscampagne van Women Inc. Dat vrouwenplatform roept vrouwen op om op 1 mei (Dag van de Arbeid) massaal hun onbetaalde zorgtaken aan anderen over te laten en 'stil te staan bij je ideale zorg- en werkbalans'.

Die balans is vaak zoek, zegt Jannet Vaessen, directeur van Women Inc. Vrouwen zorgen veel meer dan mannen voor kinderen, huishouden én hun zieke schoonouders.

En nu de participatiesamenleving om méér inzet van de burgers vraagt, is de kans groot dat vrouwen het nog drukker krijgen. Slechts 40 procent van alle mantelzorgers is man; extra zorgtaken - voor ouderen die zo lang mogelijk thuis blijven wonen bijvoorbeeld - komen vooral terecht op vrouwenschouders.

Women Inc. wil dát automatisme doorbreken, zegt directeur Vaessen. "Van de vrouwen die werk en zorg combineren vindt 66 procent dat nu al te zwaar. En de druk op hen neemt alleen maar toe. Dat wordt vaak als een individueel probleem gezien: wat rót voor deze specifieke vrouw. Maar het is een maatschappelijk probleem. Als vrouwen het niet meer aankunnen, stagneert niet alleen de emancipatie, maar ook de participatiesamenleving."

Er moet een nieuwe verdeling van zorg en werk komen, vindt ze, zeker nu vrouwen van dit kabinet óók meer moeten gaan werken. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek onlangs dat één op de acht werkende mantelzorgers overbelast is.

Vaessen hoopt op een constructieve discussie op www.ikbenerevenniet.nl, in kantoren van beleidsmakers, politici, werkgevers en in huiskamers. Ze krijgt de hartelijke steun van Benedit Kool, die alleenstaande moeder is (Nicks vader is 'niet in beeld') en als zelfstandig onderneemster haar eigen coachingsbureau runt. Daarnaast zorgt ze ook geregeld voor haar 75-jarige moeder, die "elke griep meepikt die ze mee kan pikken" en schildklier- en hartproblemen heeft. Ook voor haar 'superlieve' bejaarde buurvrouw, die alleen is en vanwege een gebroken voet hulpbehoevend, is Kool momenteel steunpilaar. Elke dag wipt ze even bij haar aan "om alles na te lopen en te kijken of ze nog iets nodig heeft". Volgende week gaan ze samen naar het ziekenhuis: "Ik begeleid haar met liefde, maar het kost wel weer een hele middag, het is wel veel."

De campagne #ikbenerevenniet raakt deze single mom "recht in het hart", zegt ze. "Ik ben mijn hele werkzame leven economisch zelfstandig geweest en ook van plan dat te blijven. Ik heb veel ambitie en drive." Maar intussen moet ze óók om drie uur aan het schoolhek staan en heeft ze die extra zorgtaken. Als haar zoon oorontsteking heeft en zij daardoor slecht slaapt, vraagt zij zich wel eens af: Wat kan ik er nog bij hebben?

Eén dagje zorgstaking op 1 mei is voor haar al een hoop geplan en geregel, maar wie neemt Kools taken over als zij zelf ernstig ziek wordt? "Dan heb ik een groot probleem. Ik zou geen oplossing weten."

Er zijn veel meer werkende vrouwen, alleenstaand of niet, die óók de zorg voor hun ouders moeten dragen. Kool: "Als wij uitvallen, wie zorgt er dan voor onze kinderen? Wie zorgt er voor ons?"

Dat wordt spaghetti

De campagne #ikbenerevenniet is niet alleen bedoeld voor vrouwen die naast werk en kinderen ook hun moeder of buurvrouw ondersteunen. Women Inc. wil ook de aandacht vestigen op de ongelijke verdeling binnen het gezin: vaders zorgen tien uur per week, moeders 21. Zo is het al vijftien jaar, terwijl vrouwen wél meer uren zijn gaan werken.

Annemie Schuitemaker (53) en haar man Jan (55) hebben de zorgtaken thuis redelijk verdeeld, zeggen ze allebei. Toch gaat ook Annemie, moeder van drie pubers, op 1 mei in zorgstaking: ze laat de was de was, doet geen boodschappen en gaat ook niet koken. Om te protesteren tegen het feit dat vooral vrouwen zorgstress hebben.

Als directeur van coachingsbureau Career&Kids helpt Schuitemaker veel vrouwen die worstelen met de balans tussen werk en privé. Enkele van haar adviezen: leren loslaten, en de man aan de oren trekken. Dat deed zij ook bij Jan toen die, lang geleden, beweerde dat hij écht niet kon wassen omdat dan alles zou verkleuren. "Ik vroeg hem: wat heb je nodig om de was wél te doen?" Sindsdien staan er zes manden in hun washok, voor de witte was, de donkere, de bonte enzovoort, met bijbehorende wasvoorschriften.

Op vrijdag 1 mei gaat Jan dus koken. Wat Annemie op haar bord krijgt, is een verrassing, maar geen heel grote: "Dat is toevallig een taak die ík altijd op me neem", zegt Annemie. "Hij kan alleen bami en spaghetti maken."

Jan bevestigt dat zijn culinaire repertoire bescheiden is. Maar hij zegt de zorgstaking van Annemie en alle andere vrouwen van harte te ondersteunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden