Vrouwen nemen zadelpijn voor lief

Meer vrouwen op de racefiets, vooral dankzij de toertochten

Telkens als Marianne Vos een trainingsritje maakt door het Brabantse land, valt haar iets op. Steeds meer vrouwen en groepjes vrouwen zitten in een racekloffie op het zadel.

Cijfers bevestigen de opkomst van vrouwen in de wielersport. De NOS publiceerde afgelopen weekend een onderzoek waaruit blijkt dat steeds meer vrouwen de racefiets bestijgen. Veel toertochtorganisaties bespeuren een grote toename van het aantal vrouwelijk participanten. Illustratief is het aantal vrouwen dat deelnam aan de Amstel Goldrace-toertocht; van 1,7 procent in 2002, naar 15 procent dit jaar. Ook in andere recreatietochten, zoals Boogie's Extreme, Wielerland on Tour en Limburgs Mooiste valt een fikse stijging van het aantal vrouwelijke deelnemers te zien.

"Vroeger was dat wel anders", meent de olympisch kampioen van 2012. "In de jeugd werden meisjes nog wel geaccepteerd. Maar als je eenmaal twaalf, dertien jaar was, was wielrennen niet stoer meer en stopte je. Nu zie je dat meisjes wél doorzetten."

Dat komt vooral door de opkomst van toertochten, denkt Vos. "Ik denk dat de populariteit van een tocht als Alpe d'Huzes (waarbij geld wordt ingezameld voor de strijd tegen kanker - red.) ook heel belangrijk is geweest", meent ze. "En verder zie je dat het gezondheidsaspect steeds belangrijker wordt. Gezond leven is een lifestyle geworden. Vrouwen ontdekken dat fietsen een leuke manier is om je te ontspannen."

Ook de sportieve successen van onder anderen Marianne Vos, die vorig jaar tevens wereldkampioen werd, zullen een rol gespeeld hebben in de aanwas van vrouwen. Het is in ieder geval bijzonder dat de wielersport, die bij de mannen in zwaar weer verkeert na talloze dopingbekentenissen, ineens omarmd wordt door de andere sekse.

Het is daarnaast een trend dat vrouwen zich steeds vaker aanmelden voor traditioneel 'mannelijke' sporten. Ook de KNVB, geholpen door het succes van de voetbalvrouwen op het EK van 2009, noteerde een forse toename in de vrouwentak. Van 112.681 leden in 2009 naar 127.488 in 2012, waarmee vrouwenvoetbal de snelst groeiende teamsport van Nederland werd.

Ook maken steeds meer fietsende vrouwen de overstap van recreatie naar de professionele wielersport. Dat kan de sport alleen maar ten goede komen, want op dat vlak valt nog veel te verbeteren, vindt Vos. Zij diende eerder deze maand, samen met haar collega's Kathryn Bertine, Emma Pooley en Chrissie Wellington, een petitie met meer dan dertienduizend handtekeningen in bij Tour-directeur Christian Prudhomme, waarin ze pleitten voor de herinvoering van de Tour de France voor vrouwen. De Tour Féminin, begonnen in 1984, ging in 2009 ten onder aan geld- en organisatieproblemen. Sindsdien heeft alleen de Giro d'Italia een vrouwelijke tegenhanger als grote ronde. Prudhomme reageerde terughoudend op de petitie: "We zeggen op dit moment niets."

"Internationaal hebben we echt ontzettend veel aandacht gehad", kijkt Vos terug. "Van de BBC tot CNN; we hebben iedereen te woord gestaan. Dat was ook de bedoeling. We wilden een breder draagvlak creëren voor ons initiatief. Het vrouwenwielrennen heeft nog totaal geen gezicht. Van de Giro d'Italia zagen de mensen in Nederland alleen maar een uitslagenlijstje op Teletekst. Dat kan veel beter. De mensen die eens een dameskoers met eigen ogen hebben gezien, zijn laaiend enthousiast."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden