Vrouwen lopen achterstand op arbeidsmarkt flink in

(Trouw)

amsterdam –- Het aantal werkende vrouwen is in de afgelopen tien jaar fors gestegen. In 2007 had 61 procent van de vrouwen een baan van minimaal 12 uur in de week, of zocht actief naar werk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 1997 lag dat percentage nog op 52.

De achterstand in arbeidsparticipatie die vrouwen hebben ten opzichte van mannen is daarmee flink ingelopen, van 26 tot 17 procentpunt. Het aantal werkende mannen is namelijk over dezelfde periode ongewijzigd gebleven op 78 procent. Dat de arbeidsparticipatie in Nederland is toegenomen, is dus geheel toe te schrijven aan vrouwen.

Alleen Nederlanders tussen de 15 en 65 jaar zijn betrokken in het onderzoek van het CBS. Arbeidsongeschikten in instellingen en verpleegtehuizen zijn niet aangemerkt als beroepsbevolking.

De arbeidsparticipatie is door het CBS gemeten per gemeente. Er is geen enkele plaats waar meer vrouwen werken dan mannen. In gemeenten als Oldebroek en Urk werken vrouwen het minst, respectievelijk 39 en 40 procent. Het verschil in arbeidsparticipatie tussen mannen en vrouwen is daar meer dan 40 procentpunt.

De kleinste verschillen tussen mannen en vrouwen doen zich voor in Diemen en Winschoten. In beide gemeenten zijn die 7 procentpunt. In Diemen werken relatief veel vrouwen, en in Winschoten weinig mannen.

In de vier grote steden ligt de arbeidsdeelname van mannen lager dan het gemiddelde van 78 procent, namelijk tussen de 72 procent in Rotterdam en de 77 procent in Utrecht. Vrouwenparticipatie is in Utrecht, Amsterdam en Den Haag juist hoger dan het landelijk gemiddelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden