'Vrouwen lelijk, verkiezingen vervalst'

Presidentsverkiezingen vS | Met nog drie weken te gaan en nog steeds een achterstand op Hillary Clinton zoekt Donald Trump zijn toevlucht tot steeds extremere uitspraken.

BAS DEN HOND

Donald Trump kon het zelfs tijdens een debat met Hillary Clinton niet laten om aan iets anders te denken dan politiek: "Toen ze voor me uit liep, geloof me, ik was niet onder de indruk", zei hij zaterdag in een toespraak in North Carolina.

De Republikeinse presidentskandidaat bracht het weekeinde door met het bekritiseren van alles wat zich tegen hem keert: zijn vrouwelijke tegenstander is lelijk, de komende verkiezingen vervalst. En zijn uitspraken worden steeds extremer.

Onaantrekkelijk vindt Trump, naast Clinton, vooral ook de vrouwen die hem beschuldigen van ongevraagde intimiteiten: "Geloof me, ze zou niet mijn eerste keus zijn geweest", zei hij over de inmiddels 74-jarige Jessica Leeds, die tot haar verdriet in 1980 naast hem in het vliegtuig zat. Gisteravond was het aantal vrouwen dat zich heeft gemeld met verhalen over soortgelijke ontmoetingen met Trump opgelopen tot dertien. Volgens hem liegen ze allemaal.

En in het zicht van peilingen die weinig goeds voor hem voorspellen op 8 november herhaalde hij dat de presidentsverkiezingen bij voorbaat vervalst zijn. Gemiddeld staat hij 5,5 procent achter. Het is bijna ondoenlijk die kloof nog te overbruggen.

Zaterdag vond Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en daarmee de meest vooraanstaande verkozen Republikeinse politicus, het nodig om het Amerikaanse verkiezingssysteem in bescherming te nemen. Hij heeft 'het volste vertrouwen dat de deelstaten deze verkiezing met alle integriteit zullen houden'. Daarmee benadrukt Ryan subtiel dat verkiezingen in de VS een lokale aangelegenheid zijn, en dat valsspelen door een elite in Washington dus niet goed mogelijk is.

Laat staan door wat Trump vorige week een 'wereldwijde machtsstructuur' noemde, die 'verantwoordelijk is voor de economische beslissingen die onze werkende klasse heeft beroofd, ons land van zijn rijkdom heeft ontdaan, en dat geld in de zakken van een handjevol grote bedrijven en politieke instanties heeft gestopt.' Hij zei nog net niet dat een Joodse samenzwering Hillary Clinton in het Witte Huis wil helpen; toch tekende de Anti-Defamation League, een organisatie die antisemitisme bestrijdt, protest aan.

Hillary Clinton wordt ondertussen geplaagd door dagelijkse onthullingen uit het omvangrijke e-mailbestand van haar campagne-voorzitter John Podesta, waar hackers de hand op wisten te leggen. Afgelopen weekeinde kwam WikiLeaks met de volledige teksten van drie toespraken die Clinton na haar vertrek als minister van buitenlandse zaken voor veel geld gaf bij de bank Goldman Sachs. Ze had zelf steeds geweigerd die openbaar te maken, iets waar haar tegenstander Bernie Sanders tijdens de voorverkiezingen steevast om vroeg.

Afgezet tegen de beschuldigingen jegens Trump, zijn de dingen waar Clinton of haar medewerkers op betrapt worden, tot nu toe niet opzienbarend. Zo sprak Clinton in een van haar optredens bij Goldman Sachs geruststellend over de Dodd-Frank-wet, die risicovolle activiteiten van banken aan banden legt. Die er vooral zijn gekomen omdat politici na de kredietcrisis moesten tonen dat ze nog vat hadden op het financiële systeem.

Ze legde daar ook uit waarom ze toen, in 2013, nog niet had aangekondigd dat ze president wilde worden: "Onze politieke pers is in de ban geraakt van triviale zaken. En je wilt ze niet meer tijd geven dan nodig is om het belang van de verkiezingsthema's te trivialiseren."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden