Vrouwen laten zich moeilijk tot marathon verleiden

Topprestaties als uithangbord voor de breedtesport. Wat een fraaie verantwoording voor die al maar groeiende budgetten die naar de punt van de piramide zijn gestuwd. Wat een prachtsmoes ook die de overheid verleidt tot verstrekken van subsidie om de levenskansen van die arme olympische zwoegers in stand te houden. Want je hoefde geen snelle zakenman te zijn om te zien dat van topprestaties een wervende werking uitgaat. Tot de eindafrekening kwam van het voor Nederland zo succesvolle olympische jaar 1996.

De volleybalbond leverde 4850 leden in ondanks die bloedstollende olympische finale tegen Italië. Krajicek won Wimbledon, waarna 15 643 tennissers de KNLTB de rug toekeerden. Schaatsen scoort in Thialf en rond de Elf Friesche Steden, maar minder mensen maken contributie over naar de KNSB. Twee keer olympisch brons kon de afkalving bij de zwembond niet tot staan brengen. Is de drang naar individueel en ongebonden sporten wéér groter geworden, zoals in een onderzoek van de tennisbond voorzichtig wordt geconcludeerd? Waar komt die ledenaanwas bij de KNVB dan vandaan, nadat een groep verwende miljonairs tijdens het EK voetbal een wanprestatie leverde? Voer voor psychologen en brood op de plank van bureaus die onderzoekjes op de markt mogen loslaten. Met de bedoeling al die 'wilde' sporters terug te dringen in het keurslijf van verenigingen.

Dat lukt dus niet, zoals de atletiekunie tot haar schande ondervindt: honderdduizenden Nederlanders rennen, zonder dat ze de KNAU vragen hoe ze de veters van hun schoeisel moeten strikken. Daarentegen moet het de Emancipatieraad goed doen dat ook vrouwen zomaar in draf de straat opgaan. Hij gooide er voor zijn opheffing een rapport tegenaan over de rol van vrouwen in de sport, zoals hier vorige maand werd gemeld. De raad concludeert dat vrouwen in de sport minder kansen krijgen dan mannen en verzoekt de overheid dringend in te grijpen. Een gat in de markt voor de georganiseerde sport, zou je zeggen.

Nu is er in de atletiek keurig rekening gehouden met vrouwen. Alles wat moet worden weggeworpen is lichter, de horden zijn lager. En er wordt van een vrouw niet verlangd dat ze hoger of verder springt dan haar mannelijke equivalent. Misschien wel daarom vormen vrouwen bijna veertig procent van het ledenbestand van de KNAU. Een percentage dat nog altijd toeneemt. Een probleem ligt wellicht bij hardlopen. Daar is bijvoorbeeld de marathon zowel bij mannen als vrouwen op 42 kilometer en 195 meter gesteld. Morgen starten onder de 9350 deelnemers aan de Rotterdam Marathon 829 vrouwen. Negen procent, en de organisatie is er wat blij mee.

Hoe langer de afstanden, hoe beter vrouwen lichamelijk en fysiologisch zijn toegerust, zo spreekt de wetenschap. Maar zoals zo vaak spreekt de praktijk de geleerden tegen: hoe korter en lichter het loopje, hoe meer vrouwen zich laten verleiden. Bij de - soms barre - halve marathon van Egmond melden zich doorgaans 15 tot 18 procent vrouwen; de Dam-tot-Dam-loop over zestien kilometer doet het met een kwart.

Volgens Cees Lansbergen, organisator van die twee evenementen, steekt Nederland wat vrouwelijke deelneming betreft mager af bij vele buitenlanden. Maar ten opzichte van tien jaar geleden, spreekt hij van een verdubbeling. Voor vrouwen, zo concludeert hij, is de drempel hoger naarmate de gevraagde inspanning groter is. Ook ontbreekt het aan belangstelling voor vrouwenprestaties. Lansbergen heeft dat in de Dam-tot-Damloop proberen op te lossen door vrouwen een zodanige voorsprong te geven, dat ze in een direct gevecht met de mannen kunnen strijden om de hoofdprijs, een diamant.

Rotterdam heeft de reputatie van 's werelds snelste marathon. Door vrouwen is dat nooit uitgetest. Domweg omdat de organisatie het geld er niet voor over had om een sterk veld samen te stellen. Morgen is er voor het eerst wel (buitenlandse) kwaliteit over een redelijk breed front, uitgerekend nu het marathonlopen hier amper nog iets voorstelt. De prestaties van Carla Beurskens vormden kennelijk geen bron van inspiratie. Misschien, zo merkt mijn (niet hardlopende) wederhelft op, zijn vrouwen gewoon te slim om zich zo'n eind uit te sloven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden