Vrouwen in technische beroepen zijn hard nodig, dit congres moet vrouwen overtuigen

Een Christelijk Lyceum Delft waar techniek wordt onderwezen. Beeld Inge van Mill

Vrouwen in technische beroepen zijn hard nodig. Een congres met louter vrouwelijke sprekers moet helpen

Celeste de Jong houdt niet van ‘feministisch gedoe’. Toch sprak de 26-jarige onderhoudsmanager afgelopen week op het jaarlijkse congres van World Class Maintenance met als thema ‘Factor vrouw’. Waarom De Jong toch akkoord ging? Ze hoeft het niet te hebben over vrouwenquota of glazen plafonds, maar kan gewoon spreken over het technische onderzoek waar ze mee bezig is. 

Op het congres stonden de hele dag alleen vrouwen op het podium. Henk Akkermans, directeur van het congres, wil daarmee laten zien dat het normaal is: vrouwen in de techniek. Ondanks haar ongemak met ‘feministisch gedoe’, kan De Jong het niet laten om op te merken dat zij zelf leiding geeft aan zeven mannen. “Ik voel me net Sneeuwwitje en de zeven dwergen”, begint ze haar lezing. 

De Jong: “Ik vind het motto van Disney ook zo mooi: je kunt meer dan je denkt, als je hard je best doet.” De zaal, die voornamelijk gevuld is met mannen, reageert hier enigszins lauw op. Maar als De Jong even later het resultaat van haar onderzoek presenteert – een ingewikkelde wiskundige formule – is de zaal duidelijk onder de indruk.

Hoewel meer vrouwen dan ooit een technische studie volgen, stroomt maar 17 procent daarvan door naar een technische functie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek. Geen mogelijkheid tot parttime werken en de mannencultuur in de sector worden als redenen gegeven voor het afhaken.

Op het congres duiken allemaal andere redenen op waarom vrouwen hun weg niet vinden in de techniek. Tijdens een discussie komt aan bod dat pubermeisjes niet goed weten hoe creatief techniek is. “Ontwerpen hoort niet alleen bij mode, maar ook bij producten”, zegt iemand uit de zaal.

Hoe trek je de aandacht van jonge vrouwen? Daar blijkt geen vaste formule voor te bestaan. Zo vond ingenieur Tineke Bakker, managing director bij Boeing, het stom om als kersverse student in een roze shirtje Delft te doorkruisen, terwijl Maud van der Weegen, student elektrotechniek, het ‘juist leuk’ vond om nagellak te maken op een speciale meidendag.

“We weten dat het belangrijk is om vrouwelijke techneuten langs scholen te sturen”, zegt Bakker. Maar ze vindt dat te eenzijdig. “Ik hou van een mix van rolmodellen, met alleen vrouwen accentueer je dat het bijzonder is dat vrouwen in de techniek werken, terwijl je wilt uitstralen dat iedereen het kan.” 

Wat zeker een rol speelt zijn de ouders. Zo is de vader van Bakker loodgieter, waardoor zij al op jonge leeftijd met de sector in aanraking kwam. Ook Van der Weegens ouders werken in de techniek. Van jongs af aan werden ze gestimuleerd om wat technisch te doen.

Vrouwelijke line-up

Jan Mens, directeur van een consultancybureau in onderhouds­management, vertelt in de pauze dat hij lange tijd een ‘mooie 50/50 verdeling’ had op kantoor, totdat een paar vrouwen vertrokken. “Ze wilden toch in een andere omgeving werken.”

Een ding is zeker: vrouwen trekken vrouwen aan. Er moeten dus nog een paar schapen meer over de dam om de bètawereld aantrekkelijker te maken. Organisator Akkermans: “Dat merkten we al tijdens het organiseren van dit congres. Door de vrouwelijke line-up hadden we ook meer vrouwelijke aanmeldingen.”

Lees ook:

Omslag zet door: meer meisjes kiezen voor techniek

Technische vakken winnen aan populariteit onder meisjes. 'Het grijze, mannelijke imago wordt minder. Meiden durven er daardoor eerder aan te beginnen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden