Opinie

Vrouwen in nood

Twee markante vrouwen uit de politiek zagen we van de week. Agnes Kant en Rita Verdonk. Ze hebben het moeilijk.

EénVandaag (dinsdag, TROS, Nederland 1) wijdde een item aan Kant, de vrouw die Jan Marijnissen moet doen vergeten. Is zij daarvoor de juiste persoon? De SP won weliswaar nog licht bij de Europese parlementsverkiezingen, maar de rek is er bij de socialisten al een tijdje uit. Eigenlijk sinds Kant.

De aktualiteitenrubriek polste onderzoeker Gerrit Voerman van de Universiteit Groningen en de voormalig campagnestrateeg van de SP, Nico Koffeman (nu Partij voor de Dieren). Die laatste was om begrijpelijke redenen nogal mild, maar Voerman legde in zijn eerste zin de kern van het probleem al bloot: „Agnes Kant is zeer gedreven, betrokken en idealistisch, maar er zit een keerzijde aan: dat het ook wel eens drammerig en fanatiek kan overkomen.”

Dat kun je wel stellen, ja. Maar Kant staat model voor het leeuwendeel van de huidige lichting politici. Zij worstelen met de mediacratie en zijn niet in staat om de macht van het beeld ten gunste naar zich toe te trekken.

Dat is ook niet iedereen gegeven. Rita Verdonk heeft het allebei. Zij werd eerst groot door de mediacratie en is nu klein door datzelfde verschijnsel. Doodzonde, want wij stonden gister nog in de file en dan denk je toch: was Rita maar premier, dan waren we allang thuis geweest.

Maar Rita is nog lang geen premier. Vorig jaar nog 25 zetels in de peilingen, tegenwoordig nog maar 2 virtuele Kamer-stoelen. Hoe kan dat verdorie toch?

Deze week kregen we van Rita persoonlijk het antwoord in ’Spraakmakende Zaken’, waar onze heldin tegenover Paul Rosenmöller zat.

„Wat ging er mis?”, vroeg de interviewer.

„Er was ruzie en kiezers houden niet van ruzie”, analyseerde de bewegingsleidster haar vrije val al direct sterk. En ach, voegde ze er aan toe, „Eén op de drie huwelijken gaan in Nederland kapot.”

Rita bleek met haar reis door het land enorm te zijn opgeschoten. We noteerden: ’Weg met al die overbodige regels, met al die overbodige ambtenaren’, ’Veiligheid staat voorop’ en ’Ik vind het belangrijk dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen’.

Rosenmöller vroeg flink door over haar PSP-verleden en besloot de sessie met de vraag: „Denkt u nooit eens: ik geef de pijp aan Maarten?”

Maar Rita peinsde er niet over om Maarten een pijp te geven: „En waarom: omdat de Burger het voor het zeggen moet krijgen in Nederland. Daar doek het voor.”

Wij wachten geduldig op Rita’s Return.

Desnoods in de file.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden