Vrouwen in Missouri kunnen opmerkingen van Akin wel begrijpen

Todd AkinBeeld ap

Conservatieve Amerikaanse vrouwen in Missouri blijven vierkant achter Todd Akin staan, de Republikein die beweerde dat vrouwen niet zwanger kunnen worden van een verkrachting. Tijdens een lokale partijbijeenkomst leggen zij aan de Washington Post uit waarom ze het met hem eens zijn, en wat hen drijft in hun conservatieve gedachtegoed.

'Het zijn vrouwen die denken dat ze de afgelopen decennia in sommige opzichten minder vrij zijn geworden, en niet meer', schrijft de Washington Post. 'Vrouwen die geloven dat gemakkelijke toegang tot abortus en anti-conceptie en een smakeloze populaire cultuur hun status als vrouw hebben verlaagd, en niet verhoogd.'

'Ze hebben verschillende religies en een verschillende economische achtergrond, maar ze zijn allemaal blank en voelen zich met elkaar verbonden vanwege een ongemakkelijk gevoel over Obama in het bijzonder, en liberalen in het algemeen, die hen zo vaak lijken te minachten', schrijft de krant.

Todd Akin, die nu nog in het Huis van Afgevaardigden zit, maar in de race is voor de zetel van Missouri in de Amerikaanse senaat, zei in een tv-programma dat vrouwen die verkracht worden, daar niet zwanger van kunnen worden. De top van de Republikeinse partij reageerde furieus en vroegen Akin zich terug te trekken, wat hij weigerde.

'Een afgekapt leven'
Maar Akin heeft ook medestanders - ook onder vrouwen. Sharon Barnes, die op lokaal niveau actief is voor de Republikeinse partij, verdedigde de uitspraak van Akin tegenover een journalist door te zeggen dat als een vrouw verkracht is, en ze zwanger wordt, God 'deze persoon heeft gezegend met een leven', dat niet mag worden afgekapt. Barnes is hier hevig op aangevallen, maar 'hoe meer ze dat doen, hoe verder ik mijn hakken in het zand zet', zegt ze.

'Ik probeerde alleen maar te zeggen... Het is moeilijk om uit te leggen dat het kind niet gestraft hoeft te worden.'

Datzelfde gevoel heeft de 42-jarige Tricia Sousan, die met haar zoontje van zeven op de bijeenkomst is. 'Ik was geschokt over hoe iedereen tegen Akin tekeer ging', zegt ze. De voormalige verpleegster die al 23 jaar is getrouwd, nog een dochter van 17 heeft en gestopt is met werken om voor haar zoon te kunnen zorgen, is 'pro-life' en gelooft dat het beter is om voor je huwelijk te vechten, dan voor de gemakkelijke weg te kiezen en maar een scheiding aan te vragen. Ze gelooft ook dat je thuis moet blijven om je kinderen op te voeden als dat mogelijk is. En dat stel dat in het parkje staat te zoenen, zegt ze tegen de verslaggever van de Washington Post, zou een beter gevoel voor decorum moeten ontwikkelen.

Ook de 67-jarige Betty Rottler blijft Akin steunen. Ze legt uit dat ze conservatief is vanwege haar christelijke principes - dat ze een moraal hoog wil houden die respect voor het leven centraal stelt.

'Al die seks voor het huwelijk, al die abortussen, al dat geweld dat maar normaal wordt gevonden', zegt ze tegen de Washington Post. 'Ik begrijp het domweg niet.'


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden