Framing

Vrouwen in het kalifaat, zijn dat bruiden of strijders?

Vrouwen en kinderen tijdens hun vlucht uit een van de laatste door IS gecontroleerde gebieden.Beeld AFP

Rechtsfilosoof Afshin Ellian krijgt de vraag of jihadbruiden die naar het kalifaat van Islamitische Staat zijn gereisd, mogen terugkeren naar Nederland. Hij maakt bezwaar tegen het woord ‘jihadbruiden’. Het gaat hier om ‘jihadstrijders’, zegt hij.

Het maakt nogal wat uit welk woord we gebruiken. Een jihadbruid roept het beeld op van iemand die ‘slechts’ de vrouw-van is - en vaak al weer weduwe is. Het bevestigt het beeld van een kalifaat, dat bestaat uit boze, wrede mannen en onderdanige vrouwen. Bij jihadstrijder denk je aan sterke vrouwen, die de levensgevaarlijke reis naar het kalifaat ondernemen. Die zich zo juist onttrekken aan dat stereotiepe man-vrouwbeeld.

Een jihadbruid heeft ooit een persoonlijke keuze gemaakt - op zoek naar de liefde van haar leven. Noem je iemand een jihadstrijder, dan gaat het om een ideologische keuze: op zoek naar het kalifaat, naar een pure samenleving is, zoals die behoort te zijn.

Een jihadbruid is al snel een slachtoffer van de valse beelden die IS haar heeft voorgespiegeld; ze is gehersenspoeld. Een jihadstrijder natuurlijk niet. Dat is iemand die de wreedheden van IS mogelijk heeft gemaakt, eraan mee heeft gedaan. Yezidische slaven kunnen ervan getuigen. De vrouwen waren soms wreder dan de mannen, schrijft een journalist.

Bruid of strijder - het zijn woorden die heel verschillende associaties oproepen. En dus is de vraag welk woord het debat over terugkeer domineert.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden