Vrouwen in China

Als voorbereiding op de Venice Cup (die in het najaar van 2007 in Shanghai gespeeld wordt) nodigde de Chinese bridgebond de acht sterkste vrouwenteams uit om in Wuxi (bij Shanghai) een oefentoernooi te spelen. Alleen Frankrijk ontbrak. In de round robin plaatste Nederland zich voor de halve finale, waarin de Amerikaansen verslagen werden. De finale, tegen gastland China, ging verloren.

Michielsen-Wortel, Arnolds-Vriend en Pasman-Simons kunnen dus terugkijken op een geslaagde missie, al straalde het geluk onze vrouwen tegemoet. Uit het verslag van bondscoach Ed Franken heb ik drie spellen geselecteerd om het een ander te laten zien, te beginnen met deze 6 (zie diagram 1).

Arnolds ging onverschrokken naar 6, ondanks dat zuid maar één sleutel had aangegeven. Met slechts drie van de vijf sleutels is slem een hachelijke onderneming (je mist zomaar twee azen), maar ze hoopte dat partner iets had als AVBxx en een eventuele snit op H goed zou zitten. Zuid bleek slechts HB-zesde te hebben, maar de renonce ruiten bij zuid was goud waard. West kon nu niet haar twee azen incasseren. Vriend moest nog wel even de schoppen raden, maar toen ook dat lukte, was 6 binnen. Aan de andere kant werd 4 plus twee gemaakt.

Deze 4 tegen de VS kwam op miraculeuze wijze binnen (zie diagram 2)

1) Help suit (vraagt hulp in ruiten)

Alweer zorgde stevig doorbieden van Arnolds voor een superscherp 4 contract. Door het 3-bod ontsnapte Vriend aan een ruitenstart, en ook de dodelijke troefuitkomst vond noord niet. Noord kwam uit met harten voor vrouw, heer en aas. Vriend speelde klaveren, noord legde A. Had noord nu troef ingespeeld, dan was het contract ten dode opgeschreven, maar–- niet onbegrijpelijk – speelde noord V na. Vriend greep deze buitenkans met beide handen aan. Ze nam met A, troefde een harten en gooide op H een ruiten weg. De volgende klaveren werd door zuid voorgetroefd met B (beter was om harten weg te gooien), overgetroefd met de vrouw, harten getroefd, klaveren getroefd en laatste harten getroefd. In deze positie (zie diagram 3) speelde Vriend klaveren. Zuid is nu machteloos. Ze troefde, Vriend nam afscheid van haar laatste ruiten en troefde daarna met 4, door noord overgetroefd met de zes, die van H7 in de A10 van Vriend mocht spelen.

Als laatste een geïnspireerde actie van Michielsen (zie diagram 4)

1) Multi (zwak in of )

2) ’Pass or correct’

Het 4-bod van Michielsen lijkt volledig uit de lucht gegrepen, maar noord had met 2 uitgetelefoneerd dat hij tegenover een zwakke twee in schoppen niet verder wilde dan 2, dus Michielsen speculeerde erop dat oost een vierkaart schoppen mee had, en dat bleek te kloppen! Meer dan een harten-, een ruiten- en een klaverenslag kreeg de verdediging niet, V werd er bij zuid vakkundig uitgesneden.

Diagram 1

Diagram 2

Diagram 3

Diagram 4

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden