Vrouwen imponeren op de dansvloer? Gebruik je rechterknie

Beeld anp

Mannen met fraaie dansmoves liggen goed in de markt bij vrouwen. Maar menig man zal zich afvragen: Hoe doe je dat? Onderzoekers van de universiteiten van Northumbria en Göttingen onderzochten welke bewegingen de aandacht van vrouwen trekken. Heren, doe er je voordeel mee.

Dansmoves hebben invloed op hoe aantrekkelijk vrouwen een man vinden, zo stellen de onderzoekers. Vrouwen beoordelen de geschiktheid van een potentiële partner, zowel seksueel als voor een relatie, aan de hand van zijn danstalent. Mannen met energieke en behendige bewegingen zijn in trek omdat dit wijst op een goede gezondheid en een prettig genenpakket.

Toch is het identificeren van specifieke moves met hitpotentie nog niet zo makkelijk. De aantrekkelijkheid van een dansende man is ook afhankelijk van een mooi gezicht, lengte, goede kledingsstijl, en hoe zijn sociaaleconomische status wordt ingeschat.

Dansende avatars
De onderzoekers hebben toch kunnen vaststellen welke bewegingen goed gewaardeerd worden. Daarbij hebben ze gebruikt gemaakt van computeranimatie. Dertig mannen werden gevraagd om een halve minuut te dansen, zonder instructie. Deze bewegingen werden met behulp van een 'motion-capture'-systeem omgezet in bewegende avatars, digitale figuren.

Vervolgens hebben 37 vrouwen deze dansende poppetjes beoordeeld op dansvermogen. Het oordeel van de vrouwen werd statistisch gekoppeld aan de dansbewegingen van de mannen. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen verschillende lichaamsdelen. Het centrale lichaam, waaronder de nek en de torso; de benen inclusief knieën, heupen en enkels; en tenslotte de armen, waaronder de schouders, ellebogen en polsen.

De rechterknie
De onderzoekers hebben gemeten wat voor bewegingen de mannen maakten en hoe actief dat werd gedaan: snelheid, grootte en variatie in de beweging.

Wat blijkt? Mannen met veel variatie en amplitude in hun bewegingen van het centrale lichaam worden veel danskwaliteiten toegedicht. Ook bewegingen van de rechterknie hebben een positief effect op het oordeel van de vrouwen.

Hoe het wel moet...

En hoe niet.

Voor mannen die weinig vertrouwen hebben in hun prestaties op de dansvloer hebben we een aantal wetenschappelijk onderbouwde tips.

Tip 1: Laat je romp en nek het werk doen
Het centrale deel van het lichaam (romp, hoofd en nek) heeft de grootste invloed op hoe vrouwen de andere sekse beoordelen. Tips: knik met je hoofd, buig naar voor en achter met je torso en buig zijwaarts.

Tip 2: Doe wat je wilt met je armen
Je armen langs je lichaam laten hangen of lekker zwaaien? De onderzoekers vonden geen relatie tussen wat dansers met hun armen doen en het oordeel. Dus tot het tegendeel bewezen is: doe wat je wilt met je armen.

Tip 3: Vergeet je linkerbeen
Swingen met je linkerbeen? Tevergeefs. De resultaten laten zien dat bewegingen van het linkerbeen geen positief effect heeft. Sterker nog, sommige bewegingen hebben juist een negatief effect. Vooral creatief doen met je linker enkel is geen goed idee.

Tip 4: Ga vooral wel aan de slag met je rechterbeen
Gelukkig voor de tachtig procent van de mensen die rechts zijn: het rechterbeen is een blikvanger. Vooral met je rechterknie heen en weer gaan en uitstrekken is prima. En ga met de voetjes van de vloer, want er is een sterke relatie tussen de snelheid waarmee de benen bewegen en de beoordeling.

Tip 5: Varieer
Vrouwen houden niet van eentonige dansmoves. Vooral met de torso, het hoofd en de nek moet gevarieerd worden. Hoe? Buigen, strekken, schudden, draaien. Het maakt eigenlijk niet uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden