'Vrouwen hebben vaak meer tijd voor de politiek'

INTERVIEW Derde vrouw op SGP-kieslijst vindt dat capaciteiten van man of vrouw doorslaggevend moeten zijn

Vlissingen kent haar als juf Nellie die elke dag een leerling tot zonnetje van de dag kroonde. Na 45 jaar in het onderwijs ging Nellie van Dijk (65) afgelopen jaar met pensioen en heeft ze tijd voor andere zaken, zoals de politiek. Toen de lokale SGP-afdeling haar vroeg een plek op de kieslijst in te nemen, stemde ze in. In maart staat ze op plek 9. Acht plekken achter Lilian Janse, die zich als eerste SGP-vrouw ooit kandidaat stelde voor verkiezingen.

Waarom stelt u zich kandidaat?

"Ik ben lid en sta achter de beginselen van de partij. Ik had eerder geen tijd om mijn steentje bij te dragen, maar heb nu geen reden om mij niet in te zetten."

In de partijstatuten van de SGP staat dat het regeerambt vrouwen niet toekomt.

"Ja, maar daar denk ik een beetje anders over. Je zal je bij een organisatie nooit honderd procent in alles kunnen vinden. Ik heb niet het idee dat ik dit op grond van de Bijbel niet zou mogen."

U vindt dus dat het voor vrouwen ook mogelijk moet zijn om actief te zijn in de politiek?

"Ja, daar ben ik het wel mee eens. Ik ben geen feministe. Het gaat er niet om of een man of vrouw het doet, het gaat er om wie over de juiste capaciteiten beschikt. Dat kan een man zijn, maar ook zo goed een vrouw. Lilian bijvoorbeeld heeft dat talent gekregen. Dat moet ze dan mogen gebruiken."

Was het voor u makkelijker om 'ja' te zeggen omdat Lilian Janse u voorging als SGP-politica?

"Nee. Ook al stond Lilian niet op de lijst, dan had ik het gedaan. Niet om te provoceren, maar omdat ik niet graag mijn verantwoordelijkheden uit de weg ga. Ik heb mezelf ook niet opgedrongen, ik ben gevraagd door de partij-afdeling."

Wat vindt u ervan dat er nu drie vrouwen namens de SGP op de lijst voor de verkiezingen staan?

"Ik denk eigenlijk dat dit een heel mooie oplossing is voor de SGP. Ik zie hier heel veel mannen met hart voor de partij, maar die geen tijd hebben om naast hun fulltimebaan ook nog eens een raadszetel te bekleden. Vrouwen kunnen raadswerk makkelijker combineren met hun werk, omdat zij vaak een parttimebaan hebben. We moeten mensen die zich in willen zetten voor de partij dankbaar zijn, of het nou mannen of vrouwen zijn."

'Gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel'
SGP-partijvoorzitter Maarten van Leeuwen verwijst voor commentaar op de vrouwen op de SGP-kieslijst naar zijn reactie op de kandidaatstelling van Lilian Janse in augustus. Toen zei hij die niet toe te juichen en verweet hij de mannen in de partij 'een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel'. "We blijven van mening dat mannen en vrouwen een verschillende roeping en verantwoordelijkheid hebben in het leven", zei hij in Trouw. "Ik heb geen behoefte om nieuw commentaar te geven", zegt hij nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden