Vrouwen hebben een streepje voor bij Streep
Ooit was het feminisme van de straat, toen van de universiteit en nu is het van de media. Hip is de vrouwenstrijd nu zelfs in conservatief Hollywood, waar steeds meer filmsterren uit de kast komen als feminist. Na Emma Watson (He for she campaign) en Patricia Arquette (pleidooi gelijke betaling mannen en vrouwen) nu ook Meryl Streep. Ze maakte afgelopen weekend bekend dat ze een alleen voor oudere vrouwen bedoeld schrijverslaboratorium gaat financieren.
Afgelopen jaren zakte het aandeel van vrouwelijke scriptschrijvers in Hollywood van 17 procent in 2009 naar 15 procent in 2014. In het schrijverslab krijgen scriptschrijfsters die voor 1975 geboren zijn, begeleiding van bijvoorbeeld de producente van 'Boyhood', Caroline Kaplan. Streep c.s. hopen op meer en betere rollen voor oudere vrouwen.
Vorige week maakte het filmfestival in Cannes bekend dat de openingsfilm dit jaar van een vrouw is - pas voor de tweede keer in de geschiedenis van het festival. In 1987 was dat 'A man in love' van Diane Kurys. Op 13 mei aanstaande opent het festival met 'La tête haute' van Emmanuelle Bercot, met Catherine Deneuve in de hoofdrol als rechter die een jonge delinquent het rechte pad op helpt. Twee jaar terug kreeg de festivalleiding in Cannes veel kritiek toen in de competitie alleen maar films van mannen geselecteerd waren. Nu zijn er onder de zeventien competitiefilms ook twee films van hier nog onbekende Françaises.
Overigens is de interessantste 'vrouwenfilm' tussen de competitiefilms dit jaar van een man: 'Carol' van Todd Haynes, de Amerikaanse regisseur die sinds zijn experimentele Bob Dylan-biopic 'I'm not there' van acht jaar terug wel nog een tv-serie, maar geen film meer maakte. Met 'Carol' verfilmt hij de broeierige lesbische liefdesgeschiedenis 'The price of salt' van Patricia Highsmith: hoofdrollen voor Cate Blanchett en Rooney Mara (ofwel Lisbeth Salander in 'The girl with the dragon tattoo').
Cannes heeft zich de controverse van twee jaar terug wel aangetrokken en compenseert het tekort aan vrouwelijke regisseurs in de competitie dit jaar met een themaprogramma 'Women in motion': talkshows met debat over vrouwen in de filmindustrie.
Ironisch is het wel dat deze vrouwvriendelijke initiatieven plaatsvinden op het moment dat de filmindustrie in zijn geheel juist onder druk staat. Televisiezenders en webkanalen nemen de macht (en het publiek) over. In Hollywood is men naarstig op zoek naar manieren om het al afgehaakte jonge, mannelijk publiek de bioscoop weer in te krijgen. Critici noemen het ooit zo vernieuwende Filmfestival van Cannes nu zelfs al 'old school' omdat het festival de 'ouderwetse' auteurscinema blijft vieren en geen aandacht besteedt aan alle veranderingen door de groeiende invloed van webkanalen als Netflix en Amazon.
In die zin is het ook oppassen geblazen voor Streep en de haren. Ooit - zo rond de zestiende en zeventiende eeuw - was de borduurkunst een zeer gerespecteerde kunstvorm met welvarende borduurateliers die veel aanzien genoten. Tot de mannen de borduurnaald eraan gaven en de vrouwen het werk overnamen. Daarna werd er geen groot geld meer verdiend met borduren.
undefined