Vrouwen halen brons op WK

Het Nederlands vrouwenteam heeft weer een uitstekende prestatie geleverd door een bronzen medaille op het WK in Estoril in de wacht te slepen. Het was knap dat de vrouwen zich over hun teleurstelling, het verlies in de halve finale tegen Duitsland, heen konden zetten. Nu moesten ze in de ring tegen de VS om het brons.

Henk Willemsens

Het zou tot het laatste spel toe spannend blijven. In de voorronde waren onze vrouwen nog met 25-1 opgerold door dit team, maar nu hielden Pasman-Simons, Hoogweg-Van Zwol en Arnolds-Vriend de rug recht. Na het laatste spel en alle scores gecheckt te hebben bleef er een luttele vijf imp's voorsprong over.

Eerst nog even een spel uit de halve finale tegen Duitsland. Nederland was slecht begonnen en was bezig om een flinke achterstand in te lopen. Dit spel gaf de Nederlandse supportersschare hoop (Zie diagram 1).

Alleen een harten- en schoppenslag gingen verloren, dus 5 werd precies gemaakt. Aan de andere tafel hadden de Duitse vrouwen een andere blik op dit spel:

Hoewel Schraverus meer aanleiding had dan Arnolds aan de andere tafel om naar 5 te lopen, liet ze het doublet van haar partner op 4 staan. Het werd nog erger toen de Duitse vrouwen ook nog eens verkeerd tegenspeelden. West kwam tegen 4 uit met A en speelde B na. Oost moest nemen en haar partner een klaverenaftroever geven.

Om duistere redenen nam oost niet met de aas, waarna de klaverenaftroever uit de lucht was en 4 gemaakt.

Helaas gingen in de laatste zitting alle eieren van het Nederlandse rek en kwam er alsnog een royale overwinning voor Duitsland in de boeken. In de finale bleven de Franse dames wel de Duitse de baas.

Om na verlies in de halve finale nog te spelen voor het brons is altijd een opgave, maar de mentaliteit van de Nederlandse vrouwen bleek ongebroken. Zelfs niet toen de Amerikaanse vrouwen na de eerste zitting een royale voorsprong hadden genomen van 48-18.

Door een enorme mazzel op het volgende spel (Zie diagram 2) kantelde de wedstrijd. Arnolds-Vriend zaten OW. Hoe er precies geboden werd, zullen we maar niet aan het papier toevertrouwen, maar Arnolds-Vriend verzeilden in 6, te spelen door oost. Noord, met twee azen in haar vingers, wist dat OW overboord waren en gaf een doublet. Maar nu de arme zuid.... niet goed, maar wel begrijpelijk kwam ze uit met haar singleton klaveren! Tja, toen had Arnolds weinig moeite om de troeven te trekken en als een haas alle harten op de klaveren weg te poetsen. Alleen A ging verloren. Was zuid met een rode kleur gestart (met harten uitkomst, gaat 6 zelfs twee down) dan was de bronzen plak nooit in zicht gekomen.

Vermoeidheid begon in beide kampen een rol te spelen. Kijkt u maar naar het volgende spel (Zie diagram 3).

Met drie azen weg lijkt het onmogelijk om 5 te maken, maar de Levin-Picus lieten een slag slippen en toen kon Pasman 5 maken.

Arnolds-Vriend aan de andere tafel zaten met de OW-handen in 4 en ook dat contract werd gemaakt. Noord kwam uit met harten en speelde toen ze met A aan slag kwam 10 na. Arnolds raadde goed, ze legde A trok de troeven en speelde ruiten naar de tien.

Noord kwam aan slag met H en zat ingegooid. Ze moest harten terugspelen in de dubbele renonce, waarna Arnolds in haar hand een klaveren kon weggooien en in oost kon troeven. Noord had beter in een eerder stadium H na kunnen spelen - dan is het voor de leider erg moeilijk om het goed te doen.

De Nederlandse senioren (Doremans-Trouwborst, Boegem-Janssens, Klaver-Ramer) begonnen voortvarend aan hun strijd om het brons tegen Denemarken, maar verloren uiteindelijk nipt.

In de open klasse mocht Italië (Bocchi-Duboin, Lauria-Versace en Fantoni-Nunes) de Bermuda Bowl mee naar huis nemen. In een gelijk opgaande strijd werden uiteindelijk de VS (Meckstroth-Rodwell, Hamman-Soloway, Freeman-Nickell) verslagen.

Zuid gever, allen kwetsbaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden